Gigantes
PrinteazaGigantes
Această garnitură este îndrăgită în Grecia si Turcia, unde se serveşte alături de feluri de mâncare principale sau în cadrul unui sortiment de antreuri, numite mezes.
Este o mâncare simplă, rustică şi foarte satisfăcătoare. Ingredientele de bază sunt fasolea şi roşiile, la care se adaugă ţelină, morcovi, ceapă, usturoi, oregano, pătrunjel şi mărar. Unele reţete vă recomandă să puneţi şi miere amestecată cu sare şi piper, pentru a echilibra gustul.
Grecii numesc această mâncare koukia yahni sau pur şi simplu gigantes, referindu-se la boabele mari de fasole neagră butter sau lima.
Numele evocă un mit antic, conform căruia Titanii (gigantes) s-au răzvrătit împotriva zeilor din Olimp, pentru a pune capăt domniei acestora. Olimpienii mai puternici i-au învins pe Titani şi i-au exilat în lumea subterană.