Gofre cu caramel
PrinteazaGofre cu caramel din: unt, zahar, lapte, ou, faina, drojdie, scortisoara.
- 250 g unt topit
- 4 1/2 linguriţe drojdie
- 60 ml lapte
- 1 ou
- 150 g zahăr
- 500 g făină
Pentru crema:
- 200 g zahăr brun
- 350 ml sirop de zahăr
- 2 linguriţe scorţişoară
- 50 g unt
Mod de preparare:
Se pune într-un castron mare untul topit şi drojdia, se amestecă şi se lasă mixul să se odihnească 1-2 minute. Apoi se adaugă laptele, oul, zahărul şi făina şi se amestecă bine ingredientele.
Apoi se frământă aluatul cca 2 min. pe o planşetă pudrată cu făină. Se pune aluatul din nou în castron şi se lasă să crească timp de cca 90 de minute.
In lipsă de aparat special pentru gofre, se poate folosi sandwich maker-ul sau cuptorul. Se formează o bilă din aluat cu diametrul de 5-6 cm, pe care o aşezăm în forma de sandwich maker sau în tava de cuptor; apoi o turtim.
In sandwich maker ar trebui să fie gata în cam 4 minute, iar în cuptor în cca 10 min. la o temperatură de cca 200 °C (treapta 3).
Pentru sosul de caramel (care se potriveşte minunat şi la alte reţete), se încălzesc siropul de zahăr şi zahărul
brun într-o craticioară la foc mic, cu mare grijă să nu se ardă.
După ce s-a dizolvat zahărul, se lasă siropul să fiarbă cca 1-2 minute, apoi se ia crăticioara de pe foc şi se adaugă scorţişoara şi untul.
Se lasă sosul la răcit puţin, pentru a se coagula, apoi se întinde un strat generos de caramel pe o gofră şi se acoperă cu a doua gofră, ca un capac.
Pofta buna!