Gogoşari in oţet (varianta)
PrinteazaGogoşari in oţet
- pentru fiecare kilogram de oţet de 9o
- 11/2 pahar apă
- 1 lingură cu vîrf sare
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură miere de albine
- cîteva foi de dafin
- cîteva boabe ienibahar
- gogoşari
- tarhon
Mod de preparare:
Se aleg gogoşari frumoşi, se spală, se şterg bine cu un şervet curat, se taie codiţa şi cu o andrea se înţeapă în jurulcotorului de 4-5 ori.
Se aşază în borcane mari de sticlă, bine spălate. Oţetul cu apa, sarea, zahărul şi mierea de albine (dacă lipseşte mierea, se mai adaugă jumătate lingură de zahăr), se pune la fiert, se adaugă foile de dafin şi boabele de ienibahar şi se lasă să dea cîteva clocote.
Se toarnă fierbinte peste gogoşarii aşezaţi în borcane. Se toarnă treptat, cu polonicul, ca să nu plesnească borcanul care trebuie să fie înfăşurat într-un şervet muiat în apă.
Se pune peste gogoşari o mînă de tarhon spălat, se acoperă gura borcanului cu o farfurioarăşi se lasă pînă a doua zi.
Oţetul, intrînd în gogoşari, va avea un nivel mai scăzut în borcan. Se mai adaugă oţet (preparat ca mai sus) ca să se umple borcanul.
Se lasă 2-3 ore şi dacă în acest timp nivelul oţetului scade se umple din nou borcanul.
La gura borcanului se aşază două scîndurele în cruce, se leagă cu hîrtie celofan pusă în douăşi se păstrează la loc răcoros.
Pofta buna!