Gogoşari şi vinete în oţet
PrinteazaGogoşari şi vinete în oţet din: gogosari, vinete, usturoi, frunze de telina, patrunjel, masline, otet, sare, apa, zahar, sare grunjoasa, hrean.
- 5 kg gogosari mijlocii si sanatosi
- 3 kg vinete mai mici
- 1 catel de usturoi
- 1 frunza de telina
- 1 patrunjel
- 1 masline pentru fiecare gogosar
- otet
- sare
pentru saramura:
- 4 cani (250 g o cana) otet
- 4 cani apa
- 2 cani zahar
- 1 lingura sare grunjoasa la 1 l lichid
iti mai trebuie:
- hrean
- crengute de telina
Mod de preparare:
Speli gogoşarii întregi, frumoşi şi sănătoşi, îi cureţi de cotoare şi seminţe, după care îi opăreşti într-o compoziţie de apă, oţet şi sare, cât să le schimbe “culoarea. îi scoţi cu o spumieră şi îi aşezi într-un castron, fiecare gogoşar cu gura în jos şi îi acoperi cu o faţă de masă din bumbac. Speli vinetele, le ştergi cu un prosop, apoi tai câte 3-4 felii, cu coajă cu tot, de 1-1,5 cm grosime.
Prăjeşti feliile de vinete în ulei încins pe ambele părţi. Le scoţi într-o strecurătoare, le scurgi de ulei şi le laşi să se răcească.
Intre timp prepari saramura. Pui la fiert toate ingredientele pentru saramură, laşi să dea câteva clocote apoi să se răcească, lei fiecare gogoşar, îl umpli cu felii de vinete, 1 căţel de usturoi, 1 măslină, 1 frunză de ţelină, una de pătrunjel şi îi aşezi în borcan cu gura în sus, să nu cadă umplutura din ei.
In borcan, peste gogoşari, pui beţe de hean în cruce şi o crenguţă de ţelină. Clocoteşti din nou saramura şi o torni fierbinte, cu grijă, în borcan. Acoperi ermetic borcanul şi îl pui la sterilizat 25 de minute în prima zi, apoi îl laşi să se răcească în apa în care a fiert.
A doua zi mai adaugi apă în oală, sterilizezi 20 de minute şi laşi din nou să se răcească în apa în care a fiert.
Pofta buna!