Gogosi ardelenesti de cartofi cu mac
PrinteazaGogosi ardelenesti de cartofi cu mac din: cartofi, faina, ou, sare, lapte, zahar, smantana, drojdie, mac, ulei, zahar pudra vanilinat.
- 500 g cartofi
- 1 cană făină
- 1 ou
- 1 vârf de cuţit de sare
- 1/2 cană lapte
- 1 lingură zahăr
- 1/2 cană smântână
- drojdie cât o nucă
- 2-3 linguri seminţe de mac
- 200 ml ulei
- 3-4 linguri zahăr pudră cu aromă de vanilie
Mod de preparare:
Speli cartofii şi îi fierbi 20 de minute fără să-i cureţi de coajă, într-o oală acoperită. Ii scurgi, îi decojeşti şi îi zdrobeşti cât mai fin. Cât timp fierb cartofii, amesteci drojdia cu zahărul, 2 linguri făină şi puţin lapte călduţ. Laşi maiaua să crească 20 de minute, la cald.
Cerni făina într-un castron şi o amesteci împreună cu oul bătut cu sarea, cartofii zdrobiţi, laptele rămas, maiaua crescută, smântână şi macul. Omogenizezi şi frămânţi aluatul până când nu se mai lipeşte de mână. După ce aluatul s-a odihnit 15 minute, îl întinzi în strat gros de 1 cm, pe masa presărată cu făină.
Tai discuri cu paharul a cărui gură o treci prin făină înainte de fiecare gogoaşă. Le prăjeşti în baie de ulei încins şi le scoţi pe o farfurie, pe şervete absorbante.
După ce se mai răcesc, le presari cu zahăr pudră.
Pofta buna!