Gogoşi cu sos de vanilie
PrinteazaO reteta delicioasa de gogosi cu:faina, lapte, oua, zahar tos, unt, drojdie, esenta de rom, budinca de vanilie, sare, menta, scortisoara.
Ingrediente:
- 300 g făină
- 600 ml lapte
- două ouă
- 100 g zahăr tos
- 70 g unt
- 7 g drojdie
- linguriţă cu esenţă de rom
- jumătate de plic budincă de vanilie din comerţ
- sare
- o lingurita menta
- scorţişoară
Mod de preparare:
Drojdia uscată se pune la înmuiat în laptele dulce şi se lasă să dospească 10 minute, într-un bol se pun făina cernută, o jumătate din cantitatea de sare, 80 g zahăr tos, un ou întreg şi un albuş şi menta tocată.
Se toarnă în mijloc 50 g unt topit şi răcit, laptele cu drojdia, esenţa de rom şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, nelipicios.
Se acoperă cu un şervet de pânză şi se lasă să crească la loc cald 30 de minute. Se formează bile din aluat, se aşază pe o tavă tapetată cu hârtie ce copt unsă cu untul rămas, se lasă să crească încă 10 minute şi se ung cu gălbenuşul rămas.
Se presară restulde zahăr tos, se introduc în custor şi se coc la foc potrivit până devin aurii.
Se amestecă laptele rămas cu praful de budincă şi sarea rămasă, se fierbe pâră se îngroaşă şi se serveşte alături de gogoşile calde.
Pofta buna!