Gogosi delicioase cu glazura de ciocolata si zmeura
PrinteazaGogosi delicioase cu glazura de ciocolata si zmeura din: faina, lapte, unt, oua, zahar brun, drojdie, scortisoara, sare, ciocolata neagra, ciocolata alba, albus, zahar pudra, zeama de lamaie, coniac, zmeura.
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 70 g unt
- 3 oua
- 4 linguri zahar brun
- 1 plic de drojdie instant
- 1/2 lingurita scortisoara macinata
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru decorat:
- ornamente de ciocolata neagra si alba
Ingrediente glazura alba:
- 1 albus
- 100 g zahar pudra
- 2 linguri zeama de lamaie
Ingrediente glazura de ciocolata:
- 75 g ciocolata neagra
- 100 ml lapte
- 1/2 lingura coniac
Ingrediente glazura de zmeura:
- 50 g zahar pudra
- 40 g unt
- 50 g zmeura
- 1 lingurita zeama de lamaie
Mod de preparare:
Cerni faina impreună cu drojdia instant, sarea şi scorţişoara măcinată, adaugi zahărul, ouăle şi untul. Amesteci cu o lingură de lemn, apoi adaugi treptat laptele şi amesteci până se omogenizează şi capătă consistenţa unui aluat. Acoperi vasul cu un prosop şi laşi la dospit circa 30 de minute.
Intre timp, pregăteşti forma pentru copt. Dacă ai o formă specială pentru gogoşi americane (se găsesc în magazinele noastre), este mai simplu, ungi fiecare lăcaş cu puţin unt topit, folosind o pensulă de silicon.
Dacă nu ai această formă, poţi folosi forme pentru brioşe punând la mijloc o folie de staniol răsucită ca un tub pentru a marca gaura gogoşii. Dar poţi folosi şi o tavă obişnuită de aragaz pentru copt, având grijă să tai foaia de aluat folosind două pahare de dimensiuni diferite. Cel mai simplu mod de preparare este cel care urmează.
Când aluatul este dospit, îl întinzi pe planşetă, într-o foaie de 1 cm grosime şi tai rondele cu ajutorul unui pahar mare, iar la mijloc, decupezi gaura gogoşii cu un pahar mic. Aşezi gogoşile într-o tavă pudrată cu făină, le mai laşi la dospit încă 20-30 de minute, după care le ungi deasupra cu ulei şi le introduci în cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit, circa 10-15 minute.
Cât timp se coc gogoşile, pregăteşti glazurile pentru decorare.
Pentru glazura albă, baţi albuşul cu zahărul cernut de mai multe ori, adăugând zeama de lămâie treptat.
Pentru glazura de ciocolată, fierbi, la foc mic, laptele cu pudra de cacao şi coniacul, până se îngroaşă la consistenţa unei creme fluide.
Pentru glazura de zmeură: mixezi zmeura cu zahărul pudră şi zeama de lămâie apoi treci totul prin sită pentru a separa seminţele.
Freci untul energic şi adaugi treptat compoziţia de zmeură până se omogenizează perfect. Când gogoşile se răcoresc, le ungi cu glazurile preparate şi le decorezi cu ornamente de ciocolată pentru a fi cât mai atractive.
Gogosi delicioase cu glazura de ciocolata si zmeura
Pofta buna!