Gogosi din aluat cu smantana
PrinteazaGogosi din aluat cu smantana din: faina, smantana, oua, drojdie de bere, zahar, ulei, sare, lamaie.
- 1/2 kg făină
- 1 cană cu smântână
- 4 ouă
- 1 cub de drojdie de bere
- 1 cană cu zahăr
- 1 cană cu ulei
- sare
- răzătură de lămâie
Mod de preparare:
Pregătiţi drojdia: puneţi cubul de drojdie în castron, acoperiţi cu 2 linguri de zahăr şi 1/2 linguriţă cu sare, frecaţi cu lingura de lemn amestecul până se înmoaie şi devine lichid.
Cerneţi făina în castron adânc, faceţi o adâncitură, puneţi cele 4 ouă, drojdia lichefiată, răzătură de lămâie (sau de portocală) şi smântână. Amestecaţi cu lingura de lemn până omogenizaţi, după care frământaţi aluatul până se desprinde uşor de mână.
Acoperiţi castronul cu prosop curat şi lăsaţi la dospit 1/2 oră.
Incălziţi uleiul, pus într-un tuci sau un ceaun, până la punctul de fierbere, întindeţi aluatul pe planşeul umezit cu ulei, tăiaţi forme geometrice şi rumeniţi gogoşile în ulei fierbinte. Scoateţi pe şerveţele de hârtie, apoi treceţi-le prin zahăr tos cât sunt calde.Puneţi gogoşile pe platou curat şi serviţi-le calde lângă cafea, ceai, compot sau dulceaţă de fnicte.
Pofta buna!