Goji, un aliat puternic pentru imunitate
PrinteazaGoji, un aliat puternic pentru imunitate
Nu se cunoaste cu precizie originea fructului goji, insa habitatul sau natural se gaseste intre Europa de Sud-Est si Asia de Sud-Vest. Una dintre zonele specifice de raspandire este Ningxia din China, de unde s-a raspandit ca planta de cultura. Fructul are culoarea rosie sau portocalie si este o baca (fruct carnos, cu pielita subtire si miezul zemos, unde se afla semintele).
In prezent, planta este cultivata in multe regiuni ale lumii, insa numai in China este cultivata comercial. Medicina traditionala chinezeasca utilizeaza fructul de aproximativ 1900 de ani.
Efecte terapeutice
Cel mai important efect al fructelor goji este acela de intarire a sistemului imunitar, datorita polizaharidelor continute. De asemenea, au puternice efecte antiinflamatoare si energizante, imbunatatesc acuitatea vizuala si circulatia sangvina, incetinesc procesul de imbatranire. Se considera ca ocupa primul loc in ierarhia alimentelor ca si concentratie de antioxidanti.
Goji este recomandat in bolile cronice ale ficatului, rinichiului, in diabet zaharat, hipertensiune arteriala. Imbunatateste circulaţia sangelui. Este eficient in curele de slabire si combaterea celulitei. Are efecte benefice asupra inimii si tensiunii arteriale.
Ajuta la mentinerea nivelului normal al glicemiei (indexul glicemic al fructelor goji este 29). Sprijina procesele hepatice si renale. Intareste oasele si ligamentele.
Contribuie la mentinerea unui sistem nervos sanatos. Protejeaza pielea impotriva radiatiilor solare puternice. Stimuleaza libidoul.
Cel mai bun moment in administrarea preparatelor din goji este dimineata, dar cu cel putin 30 de minute inainte de micul dejun, pentru a fi digerate inainte de alimentele sau lichidele ingerate. Sunt indicate zilnic 25 g fructe goji uscate, echivalentul unei linguri cu varf.