Grătar de porc – delicios si gustos

Printeaza

Grătar de porcSpecialităţile de carne pentru fript pe grătar sunt mai fragede decât cele fripte la cuptor, dar cele fripte pe grătar trebuie servite imediat ce sunt luate de pe grătar, punându-se pe un platou sau o farfurie bine încălzită, altfel friptura se răceşte şi se întăreşte.

Carnea se curăţă de pieliţe şi de vene şi se curăţă cu un cuţit, răzându-se suprafaţa. Carnea, tăiată în felii nu prea groase, se bate cu ciocanul, pentru aplatizare.

Se condimentează, după gust şi se toarnă ulei deasupra. Se frământă cu mâna şi se ţine un timp la rece până a fi pusă pe grătar.

Dacă se frige carnea pe grătar încins cu cărbuni, aceştia trebuie să fie bine arşi, ca să nu mai emane fum; se aşază grătarul, bine curăţat de arsuri, deasupra cărbunilor şi, după ce s-a încins bine, se şterge pe uscat, se unge cu ulei sau cu o bucată de costiţă în care se înfige o furculiţă.

Se aşază carnea pe grătar şi se lasă să se frigă până este pătrunsă.

Nu se întoarce pe cealaltă parte până nu se va forma o crustă puţin rumenă pe partea de dedesubt (aceasta va împiedica scurgerea sucului din friptură).

Apoi friptura se întoarce pe partea cealaltă.

Când este gata, friptura nu se ţine pe grătar, fiindcă se usucă.

Ea trebuie servită imediat, altfel se întăreşte, pierde din suc, savoare şi aromă. Se serveşte cu diferite garnituri de legume, murături, salate.

Fripturile slabe sau cele din came de vacă se ung cu unt sau, pe feliile de friptură, se pune câte o bucată, de 20-30 g de unt condimentat (100 g unt moale se amestecă cu o lingură de pătrunjel verde tocat mărunt, o lingură de zeamă de lămâie, piper şi sare).

Grătarul cu cărbuni poate fi înlocuit cu grătare speciale, care se încing pe aragaz sau pe orice altă sursă de căldură.

Aceste grătare trebuie spălate bine după fiecare întrebuinţare, altfel ele se încarcă de arsură şi înnegresc friptura următoare.

Grătar de porc

Grătar de porc

Pofta buna!


Poate te intereseaza si:

Escalop de porc la gratar

Escalop de porc la gratar 

Escalop de porc la gratar din: carne de porc, ardei gras, usturoi, suc de lamaie, rosii, coriandru verde, otet de vin rosu, sos chili, sare, piper macinat, ulei de masline. Ingrediente: 8 felii de carne de porc 1 ardei gras rosu 2 catei de usturoi 4 linguri suc de lamaie 4 rosii 2 linguri coriandru verde […]

Pastrama de porc cu muraturi

Pastrama de porc la gratar cu muraturi

Pastrama de porc la gratar cu muraturi din: pulpa de porc, ulei din samburi de struguri, boia de ardei dulce, usturoi, ceapa, cimbru, castraveti murati, gogosari murati, sare si piper. Ingrediente: 800 g pulpa de porc 100 ml ulei din samburi de struguri 3 linguri boia de ardei dulce 5-6 linguri boia de ardei dulce […]

 

Scaricica de porc cu ierburi

Scaricica de porc la gratar

Scaricica de porc la gratar din: scaricica de porc, ulei de masline, suc de lamaie, chilli, curry, paprika si sare. Ingrediente: scaricica de porc 200 ml ulei de masline 60 ml suc de lamâie chilli curry paprika sare   Mod de preparare: Prin amestecul uleiului de masline cu suc de lamâie, chilly, curry, paprika si […]

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.