Graten de praz
PrinteazaO reteta de graten de praz din: praz, branza, ulei de masline, lapte, unt, faina, nucsoara, sare si piper.
- 6 fire de praz
- 100 g branza
- 1 lingura ulei de masline
pentru sosul bechamel:
- 500 ml lapte
- 1/4 pachet cu unt
- 2 linguri faina
- nucsoara
- sare
- piper
Mod de preparare:
Alege fire mai subţiri de praz, care sunt fragede şi au gustul mai fin. Spală-le şi taie-le în bastonaşe lungi de 10 cm. Incălzeşte uleiul într-o tigaie adâncă şi căleşte la foc redus prazul, acoperindu-l ca să se înăbuşe încet. Amestecă din când în când ca să nu se prindă.
Pentru sos, topeşte untul într-o crăticioară şi adaugă făina cernută, amestecând repede să nu se formeze cocoloaşe. Toarnă treptat laptele călduţ, având grijă să amesteci temeinic (foloseşte un tel mai mic, ca să nu rămână cocoloaşe).
Condimentează cu sare, piper şi un vârf de cuţit de nucşoară şi mai ţine 2-3 minute, până se formează un sos gros şi omogen. Dacă au rămas cocoloaşe, cel mai bine este să strecori sosul şi să-l dai într-un clocot.
Toarnă câteva linguri cu sos într-o tavă de cuptor de dimensiuni mai mici şi aşază cu atenţie prazul călit. Acoperă cu brânza bine sfărâmată, aşază alt strat cu praz şi toarnă sosul Bechamel pregătit. Dă la cuptorul bine încălzit pentru 20-30 de minute.
Graten de praz
Pofta buna!