Gravlax cu cartofi
PrinteazaGravlax cu cartofi din: gravlax, cartofi dulci, faina, oua, iaurt natur, lapte, smantana, unt, sare si piper.
Gravlax (specialitate scandinavă): somon marinat – în suc propriu – cu sare, zahăr, piper măcinat şi mărar proaspăt. Preparatul se ţine mai multe zile Ia rece, întorcând peştele o dată la 12 h şi stropindu-1 cu zeama lăsată.
Se taie peştele marinat în felii subţiri şi se serveşte, de obicei, pe pâine de secară. Norvegienii îl servesc însoţit de un sos de muştar (n.r.).
Ingrediente:
- 6 felii gravlax (poate fi şi congelat)
- 250 g cartofi dulci (cu miezul portocaliu)
- 50 g făină
- 2 ouă + 1 albuş
- 4 linguriţe iaurt natur
- 150 ml lapte
- 200 ml smântână lichidă rece
- 100 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare:
Fierbeţi cartofii în apă sărată 30 min. Curăţaţi-i şi faceţi-i piure. încorporaţi apoi făina şi ouăle întregi, amestecând îndelung.
Săraţi şi piperaţi. Adăugaţi iaurtul şi laptele în acest aluat şi amestecaţi. Bateţi spumă albuşul şi încorporaţi-l în aluat, încălziţi puţin unt într-o tigaie pentru clătite şi puneţi o lingură de aluat.
Rumeniţi uşor, câte 3 min, pe fiecare parte. Reluaţi operaţia până se termină aluatul, punând câte puţin unt după fiecare blinie.
Păstraţi-le la cald. Bateţi smântână foarte rece, săraţi şi piperaţi. Aşezaţi câte o blinie pe fiecare farfurie, acoperiţi-le cu câte o felie de gravlax şi terminaţi cu un moţ de cremă chantilly. Decoraţi, după gust, cu icre de somon.
Gravlax cu cartofi
Pofta buna!