Gravlax

Printeaza

Gravlax ilustreaza modul scandinav de preparare a somonului. Fileurile de peste sunt conservate intr-un amestec de sare, piper alb, zahar si marar si se taie in felii pentru a fi servite cu un sos dulce-acrisor din mustar, zahar si marar.

Desi se crede adesea ca se face din somon afumat, el este conservat, de fapt, numai in sare.

Gravlax a fost atestat prima oara in sec. XIV, in Suedia, unde se prepara astfel: pestele era ingropat in pamant cateva luni, in timpul iernii, cand apele erau inghetate si nu se putea pescui.

Carnea fermenta, capatand un gust acrisor. Azi se foloseste o tehnica de presare a cate doua fileuri de peste sub o greutate, amestecul de sare menit conservarii fiind pus intre cele doua fileuri.

Gravlax_08

Gravlax

Ingrediente:

  • 2 fileuri groase de somon (1kg), cu piele, dar curatate de solzi si dezosate

amestecul de sare pentru conservarea pestelui:

  • 125 g sare grunjoasa
  • 65 g zahar extrafin
  • 1 lingura boabe de piper zdrobite
  • 6 linguri marar proaspat tocat, plus inca 2 linguri

pentru sos:

  • 1 lingura mustar Dijon
  • 1 lingura otet de vin alb
  • 1 lingura zahar tos
  • 1 galbenus de ou
  • 125 ml ulei vegetal
  • 4 linguri marar proaspat
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

 

Mod de preparare:

Pregatiti amestecul pentru marinarea pestelui: puneti intr-un castron sarea, zaharul si piperul alb, adaugati 6 linguri de marar si amestecati bine.

Puneti o folie de plastic pe un platou nu prea adanc; peste ea presarati un sfert din amestecul de mai sus.

Asezati unul dintre fileurile de somon pe platou, cu pielea in jos. Peste el presarati jumatate din amestecul de condimente, iar deasupra aranjati al doilea file, de data aceasta cu pielea in sus.

Puneti restul de condimente deasupra celui de-al doilea file, impachetati fileurile in folie de plastic si puneti peste ele niste obiecte grele. Acestea au rolul de a presa pestele si de a scoate din el lichidul.

Lasati platoul cu peste la frigider. Pentru ca aromele sa se distribuie in mod egal, la fiecare 6 ore intoarceti somonul pe cealalta parte.

Este recomandabil sa fie lasat sa se marineze in acest fel 3-4 zile.

Pentru partea finala a prepararii aveti nevoie de 6 ore. Clatiti pestele si uscati-l cu servetele de hartie.

Puneti un file de somon, cu pielea in jos, pe o folie de plastic. Presarati peste el 2 linguri de marar, iar deasupra puneti al doilea file, cu pielea in sus.

Infasurati fileul strans in folie si puneti-l la rece timp de 6 ore.

Pregatiti sosul de maioneza: amestecati cu un tel mustarul, otetul, zaharul si galbenusul de ou. Adaugati treptat uleiul, amestecand mereu, ca sa nu se taie.

La sfarsit puneti si mararul si omogenizati. Condimentati cu sare si piper dupa gust.

Inainte de servire, taiati fileurile de peste in felii subtiri si stropiti-le cu sosul de maioneza.

Alaturi de gravlax serviti la masa paine de secara.

 

Gravlax_10

Gravlax

Gravlax

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.