Gris cu lapte si rom
PrinteazaGris cu lapte si rom din: lapte, gris, zahar, coaja rasa de lamaie sau portocala, vanilie, esenta de rom, sare.
- 1/2 l lapte dulce (2 căni)
- 2-3 linguri gris
- 1 lingură zahăr
- opţional: coajă rasă de lămâie sau portocală
- vanilie
- esenţă de rom etc.
- sare
Mod de preparare:
Laptele în care s-a adăugat zahărul se pune la fiert la foc mic. Când începe să clocotească, se adaugă grisul, presărat pentru a nu face cocoloaşe, şi se amestecă încontinuu.
După gris se adaugă – opţional – aromele şi sarea (după gust). Se mai fine la foc 1 -2 minute amestecând încontinuu, apoi când consistenţa este cea a unei smântâni mai groase, se toarnă în farfurii sau boluri.
Se serveşte rece, eventual ornat cu dulceaţă, cremă de cacao, fructe zaharisite, peltea, miere etc.
Foarte importantă la pregătirea grisului cu lapte este consistenţa compoziţiei. Dacă în timpul fierberii grisului, amestecul pare gros, se adaugă apă (câteva linguri – o cană).
Pofta buna!