Gris cu lapte
PrinteazaGris cu lapte
- 4 ceşti lapte
- 4 linguri zahăr
- vanilie
- 1 ceaşcă griş
- unt proaspăt cât o nucă
- sare
- 3 Iinguri zahăr pentru glazură
Mod de preparare:
Se pune laptele să fiarbă cu zahăr şi 1/4 baton de vanilie sau puţină vanilină. Când laptele clocoteşte, se toarnă cu încetul, să cadă în ploaie, o ceaşcă nu prea plină de griş, amestecând mereu să nu se facă cocoloşi.
Când grişul începe din nou să fiarbă, se adaugă o bucăţică de unt proaspăt cât o nucă şi un praf de sare.
Se lasă să fiarbă încet, amestecând, circa 15 minute, până ce grişul a absorbit tot laptele.
Se ţine seama că prin răcire compoziţia se întăreşte. Se scoate vanilia. Se udă bine un castron cu apă, se toarnă grişul, se lasă să se răcească.
Se răstoarnă pe o farfurie. Separat, într-o tigaie mică, se ard trei linguri de zahăr.
Cum s-a topit, fără să se înnegrească, se toarnă peste grişul din farfurie.
Pofta buna!