Gulii, morcovi, ţelină
PrinteazaGulii, morcovi, ţelină
- gulii
- morcovi
- ţeline mari
- zeamă de carne
- unt
- puţin zahăr
Mod de preparare:
Curăţăm guliile, morcovii şi ţellna, le spălăm, le tăiem în felii ca de mandarină, sau cu o linguriţă specială, ascuţită, scoatem mici sfere, pe care le mai potrivim puţin cu cuţitul. Le opărim cu apă clocotită şi le scurgem.
Adăugăm o bucată de unt şi zeamă de carne strecurată, cît să acopere fundul vasului. Punem capacul şi înăbuşim totul (de preferinţă pe baia de apă), in cuptor sau la marginea plitei, pînă se moaie. Din cînd în cînd, adăugăm cîte o lingură de zeamă de carne, pentru ca zarzavatul să nu se usuce.
Cînd zarzavatul s-a muiat, îl trecem într-o cratiţă mai mare, turnăm deasupra zeamă de carne concentrată, stropim cu vin, presărăm puţin zahăr şi dăm cratiţa la cuptor, neacoperită. Scuturăm des pentru ca zarzavatul să se rumeneaiscă uniform.
După 10—15 minute, cînd zarzavatul se acoperă cu o pieliţă lucioasă, scoatem cratiţa şi servim toate felurile împreună, ca garnitură, sau fiecare fel separat, aşezat în grămăjoare.
Se pot servi şi ca un fel de mîncare.
Pofta buna!