Gyros

Printeaza

Gyros din: pulpa de miel, usturoi, ulei de masline, suc de lamaie, condimente si sare.

Bucătăria grecească

Ingrediente:

  • 1 pulpa de miel
  • 4 catei de usturoi
  • 4 linguri ulei de masline
  • 1 lingura suc de lamaie
  • condiment Gyros
  • sare

 

Mod de preparare:

Dezosezi pulpa de miel, pe cât posibil într-o singură bucată. Important e să ai o bucată mai mărişoară în care să poţi rula fâşiuţele pe care nu le poţi da jos decât separat. Dacă eşti expertă şi dezosezi toată carnea dintr-o bucată, tai vreo 3-4 fâşii de car­ne de pe margine.

Cureţi carnea de tendoane şi de membranele mai groase. Mie mi-au rămas 800 g carne după dezosare.

Presari sare pe toate părţile şi pui carnea în frigider până a doua zi. Striveşti usturoiul şi îl amesteci cu uleiul şi cu sucul de lămâie. Masezi bine carnea cu această marinată şi o laşi la temperatura camerei 1-2 ore.

Presari peste carne condi­ment Gyros din belşug. Dacă condimentul nu se lipeşte bine de carne, mai adaugi 1-2 linguri ulei.

Iei bucata mare de pulpă şi o aşezi pe masa de lucru. Pe ea aşezi toate bucăţelele de carne pe care nu ai reuşit să le dezosezi într-o bucată sau le-ai tăiat de bu­năvoie, după ce ai reuşit dezosarea perfectă a pulpei. Rulezi pul­pa şi o legi în câteva locuri cu aţă.

Incingi o tavă pe ochiul aragazu­lui şi aşezi pulpa în ea, vei auzi cum sfârâie. Dai tava la cuptor 15 minute la 220 grade Celsius.

Cobori temperatura la 160 garde C şi mai laşi cam 1 oră. Dacă ai termometru pentru friptură, verifici ca temperatura internă să ajungă spre 65 de grade Celsius.

Scoţi tava din cuptor şi laşi să se odih­nească 15 minute, apoi o acoperi cu o folie de aluminiu. Cu un cuţit ascuţit, începi dintr-un capăt al ru­ladei şi tai felii subţirele şi mici.

Tai doar atâtea fâşii cât se consumă, pentru a nu se usca carnea. Păs­trezi restul netăiat, carnea rămâne mai suculentă, e mai bună caldă, dar şi rece e foarte bună.

Sereşti preparatul cu felii de roşii, cea­pă, cartofi prăjiţi şi sos tzatziki. Serveşti mâncarea pe farfurie sau în lipie.

Gyros

Gyros_3

Pofta buna!

 

 

 

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.