Haiose
PrinteazaHaiose din: faina, osanza, oua, zahar, sare, otet, apa minerala, gem de capsuni sau rahat, zahar pudra.
- 1,2 kg făină
- 300 g osânză (hai)
- 3 gălbenuşuri
- 3 linguri zahăr
- un praf de sare
- 1 lingură zahăr
- 2 linguri oţet
- apă minerală cât cuprinde
Pentru umplutură:
- gem de căpşuni sau rahat
- zahăr pudră
Mod de preparare:
Din osânză şi 600 g făină faci un fel de aluat, cu care o să ungi de trei ori aluatul pe care-l faci din restul ingredientelor. Din primul aluat faci trei grămăjoare.
Din celălalt aluat întinzi o foaie foarte subţire, pe care o ungi cu prima grămăjoară, o împătureşti, o laşi la rece o jumătate de oră şi apoi repeţi procedura încă de două ori, atât ungerea, cât şi împăturitul.
După fiecare ungere, laşi aluatul la rece. Trebuie să împătureşti aluatul, de fiecare dată în acelaşi sens. înainte de coacere, întinzi aluatul de grosimea unui deget. Tai pătrăţele cu un cuţit înfierbântat în foc.
Umpli pătratele cu gem de căpşuni şi rahat (după preferinţă). Pui o scobitoare, ca să nu curgă gemul afară. Le coci la foc potrivit, cu deschizătura către interiorul cuptorului. După coacere, le treci prin zahăr praf. Sunt mai bune a doua zi.
Pofta buna!