Heringi marinaresti
PrinteazaEste o reţetă de marinată cu specific dobrogean. Se pregăteşte din 10 heringi de mărime potrivită, o jumătate de litru de apă, o jumătate de litru de vin alb (sec), un sfert de litru de oţet de vin, două cepe mici, doi morcovi, o căpăţână de usturoi, o legătură de pătrunjel verde şi condimente după gust (foi de dafin, piper boabe, cimbru mărunţit).
Heringii se curăţă şi li se scot solzii şi aripioarele, se ung cu sare şi se lasă deoparte 20-30 de minute. în acest răstimp, se pun într-o oală toate ingredientele de mai sus şi se fierb o jumătate de oră. Se dă focul mai mic şi se pun în zeama din oală heringii (întregi sau porţionaţi în felii nu mai mici de 4-5 cm) şi se lasă în continuare să fiarbă timp de 5-6 minute (nu mai mult, pentru că atunci peştele se fărâmă).
Se dă vasul la rece şi se lasă (cu tot cu peşti în el) până se răceşte complet. Abia atunci se scot heringii, care fie se servesc imediat cu salată de ceapă, fie se pun în borcane, cu ceapă tăiată solzişori şi felii de morcov, turnând din zeama în care au fiert (în acest caz, zeama trebuie strecurată).