Hrana ideală a părului frumos de la rădăcină până la vârfuri
PrinteazaRadiaţiile UVA distrug cuticula firului de păr şi, în timp, părul tău va căpăta un aspect tern, uscat şi lipsit de viaţă. De altfel, şi scalpul poate fi afectat de radiaţiile solare care activează radicalii liberi şi accelerează procesul de îmbătrânire, iar arsurile solare repetate pot determina căderea părului şi, în cazurile nefericite, cancerul de piele.
Aşa cum ne protejăm pielea împotriva radiaţiilor solare cu ajutorul cremelor speciale pentru plajă, este absolut necesar să ne protejăm şi părul şi nu doar cu pălărie, ci folosind produse cosmetice cu formule speciale şi factor de protecţie solară ridicat. Există şampoane, măşti, tratamente fără clătire şi spray-uri care pot fi folosite pe perioada verii, atunci când soarele este extrem de puternic şi radiaţiile ne afectează nu numai pielea, ci şi părul, mai ales în vacanţele petrecute la malul mării, când nu ar trebui să ne lipsească din geanta de plajă un spray pe care să-l pulverizăm pe păr înainte de expunerea la soare. Acestea creează o peliculă protectoare care împiedică atacul nociv al soarelui asupra părului.
Plante şi alimente prietenoase
· Salvia: excelentă pentru părul slab, cu firele fragile.
· Rozmarinul:este ideal pentru brunete, deoarece intensifică culoarea.
· Muşeţelul: stimulează creşterea părului.
· Cătuşnică: stimulează rădăcina părului.
· Rădăcină de brusture: stimulează creşterea părului şi reduce numărul firelor căzute.
· Citricele, pătrunjelul, broccoli, ardeiul verde şi coacăzele negreconţin o mare cantitate de vitamina C a cărei carenţă este una dintre cauzele căderii părului.
· Drojdia de bere conţine tot complexul de vitamine B, extrem de benefic pentru păr. Pentru ca părul să crească sănătos trebuie mărit aportul de proteine găsite în carne, peşte, ficat, germeni de grâu, boabe de fasole şi mazăre, tofu, brânză, lapte şi ouă.
· Cimbrul conferă strălucire părului şi îi întăreşte rădăcina: se fierb 500 ml de apă cu 4 linguri de cimbru uscat, timp de 10 minute. Se strecoară conţinutul şi se lăsă la răcit, înainte de a masa scalpul. Apoi se lasă să acţioneze timp de 1 oră, după care se clăteşte părul cu apă călduţă.
· Oţetul de cidru este excelent pentru părul gras pentru că reglează secreţia de sebum şi îndepărtează mătreaţa: se bat 2 albuşuri cu 1/2 cană de apă şi se masează scalpul cu această compoziţie. Timpul de acţiune: 5 minute. Se îndepărtează cu apă călduţă şi se clăteşte părul cu oţet de cidru (2 linguri) diluate în apă.
· Uleiul de ricin şi vitamina A stopează căderea părului: se amestecă bine câte o sticluţă din fiecare şi compoziţia finală se aplică la rădăcina părului, prin mişcări uşoare. Se lasă să acţioneze peste noapte sau, cel puţin, o oră, iar apoi se spală părul normal.
· Uleiul de măsline şi uleiul de migdale dulci sunt excelente în lupta cu pierderea părului şi se folosesc în mod similar uleiului de ricin şi Vitaminei A. Pot fi chiar combinate toate patru.
· Tincturile de ardei iute, urzică şi mesteacăn se amestecă într-un bol sau într-un recipient de tip spray şi se aplică pe scalp, la rădăcina părului. Se lasă să acţioneze cel puţin o oră, de două ori pe săptămână, iar căderea părului este miraculos combătută după patru aplicări ale acestor tincturi.
· Include iod, sulf, zinc şi siliciu în dieta pentru că aceste minerale sunt indispensabile pentru un păr sănătos de la rădăcină şi până la vârfuri! Surse de iod: carnea de peşte, seminţele de floarea-soarelui şi sarea iodată. Surse de sulf: guliile, frunzele de păpădie, ridichile, usturoiul, ceapa, varza, ţelina, napii, hreanul, peştele, carnea slabă, ouăle şi sparanghelul, scrie topsanatate.ro. Zinc: spirulină, orz, lucernă, grâu, seminţe de dovleac, germeni de grâu, lapte, ouă, stridii, alune şi fasole boabe. Necesarul zilnic de siliciu îl poţi obţine consumând seminţe de in, spirulină, coada-calului, urzică, rădăcini de păpădie, lucernă, ovăz, orz, grâu, mere, stafide, sfeclă, ceapă, migdale, seminţe de floarea-soarelui şi struguri.
Măşti pentru părul degradat de soare
Bananele conţin triptofan, un aminoacid extrem de benefic pentru sănătatea pielii şi a părului tău, conţin potasiu care are proprietatea de a-l face moale şi catifelat, conţin vitaminele A, B, C şi E care-l hidratează, conţin uleiuri naturale şi carbohidraţi care-i redau elasticitatea şi previn despicarea vârfurilor.
· Mască cu banane şi miere
Ingrediente:
1 banană coaptă bine
2 linguri de iaurt
2 linguriţe ulei din germeni de grâu
1/4 linguriţă de lecitină
1/8 linguriţă de miere de albine
2 linguriţe de lapte condensat
2-4 picături ulei esenţial de ylang ylang
Se amestecă ingredientele cu mixerul şi se aplică pe părul spălat şi şters în prealabil, scrie eva.ro. Se lasă să acţioneze timp de o oră, după care se clăteşte cu apă din abundenţă. Această mască se aplică o dată pe săptămână.
· Cocktail de fructe pentru păr
Ingrediente:
1/2 banană
1/4 avocado
1/4 cantalup (varietate de pepene galben)
1 lingură ulei din germeni de grâu
1 lingură de iaurt
1 capsulă de vitamina E
Se amestecă toate ingredientele cu mixerul şi se aplică pe păr. După ce o laşi să acţioneze 15 minute, clăteşte cu apă din abundenţă.
· Mască cu banane şi ulei de măsline
Ingrediente:
1 banană
3 linguri maioneză
1 1/2 lingură ulei de măsline
Se amestecă ingredientele, se masează părul şi se lasă să acţioneze 15-30 minute. Clăteşte cu multă apă şi apoi şamponează părul.
· Mască cu avocado
Pisează un avocado, recomandat pentru beneficiile lui hidratante şi fortifiante, şi amestecă pasta obţinută cu 1 lingură zeamă de lămâie, 1 linguriţă sare de mare şi 1 lingură suc de aloe vera. Masează compoziţia pe păr, acoperă cu o pungă şi apoi un prosop şi las-o să acţioneze timp de 20-30 minute. Clăteşte părul cu apă din abundenţă, şamponează-l şi clăteşte din nou pentru a obţine un păr strălucitor şi bine hidratat.
Articol preluat de aici.