Iahnie de caracatiţă
PrinteazaIahnie de caracatiţă din: caracatita, ceapa, vin rosu, usturoi, frunze de dafin, oregano, busuioc, cimbru, piper boabe, coriandru, ulei de masline, ulei de floarea soarelui.
- două kg de caracatiţă
- un kg de ceapă (mică)
- un pahar de vin roşu
- 9 căţei de usturoi (întregi)
- 5 frunze de dafin
- o linguriţă de amestec de condimente (oregano, busuioc, cimbru, piper boabe, coriandru), piper negru (măcinat)
- ulei de măsline – pentru fiert
- ulei de floarea-soarelui pentru prăjit
Mod de preparare:
Spală caracatiţa cu apă multă, timp îndelungat, apoi pune-o într-un vas (fără apă şi fără sare), cu cîteva felii de ceapă, şi las-o să fiarbă înăbuşit. Spală şi usucă restul de ceapă (trebuie să fie cît mai mică, se poate folosi şi arpagic) şi căleşte-o în ulei de floarea-soarelui fierbinte, pînă se aureşte, întorcînd-o mereu cu lingura pe toate părţile.
Scoate-o apoi din ulei (cei care au probleme de stomac pot renunţa la călitul cepei şi o pot folosi conform reţetei, în continuare, crudă). Pune ceapa într-o cratiţa sau într-o tigaie mai adîncă, adaugă usturoiul şi condimentele. Toarnă puţin ulei de măsline.
După ce s-a înmuiat, scoate caracatiţa din vasul în care a fiert si tai-o in bucati mai mari, apoi pune-o peste ceapa. Adauga o parte din supa de caracatita (zeama pe care aceasta a lasat-o la fiert) si lasa totul sa fiarba la foc mic, nu prea mult, pentru ca sa nu se topeasca zeama de ceapa.
Cand mancarea este aproape gata, toarna vinul si lasa vasul pe foc mic inca 5-10 minute, dupa ce a inceput din nou sa fiarba.
Iahnie de caracatiţă
Pofta buna!