Iahnie de fasole Boston

Printeaza

Iahnie de fasole Boston: Mâncarea care i-a adus acestui oraş porecla de „oraş al fasolei” a fost probabil preluată de la populaţia indigenă care trăia în Massachusetts, înainte de sosirea coloniştilor albi.

Reţeta iniţială, preparată din boabe de mazăre înmuiate în apă, amestecate cu untură de urs şi sirop de arţar, s-a transformat în cele din urmă în clasica iahnie Boston, care este aromată cu carne sărată de porc, melasă şi muştar. în secolul XVIII, oraşul Boston a devenit locul de depozitare al melasei, un produs secundar al aşa-numitului comerţ triunghiular, care funcţiona astfel: zahărul de trestie era adus din Caraibe şi transformat în melasă, în timpul procesului de fabricare a romului.

Conservele cu iahnie de fasole din supermarketuri sunt doar o imitaţie palidă. Iahnia Boston se fierbe ore în şir în cuptor, la o temperatură foarte scăzută, într-o oală specială şi are în final o culoare maronie închisă.

Fiecare bob de fasole este pătruns de aromele dulci-sărate ale ingredientelor.

Iahnie de Fasole

Ingredientele

  • 500 g fasole Boston (cât mai proaspătă, sau o cutie de fasole conservată)
  • 1 ceapă mare (tocată mărunt)
  • 2 morcovi (tăiați rondele)
  • 1 ardei gras (tăiat cuburi)
  • 2-3 căței de usturoi (zdrobiți)
  • 1-2 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 linguri de pastă de tomate
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1-2 frunze de dafin
  • Cimbru uscat (după gust)
  • Sare și piper (după gust)
  • Apă (sau supă de legume, pentru un gust mai intens)
  • Pătrunjel proaspăt (pentru decor)

Mod de Preparare

Prepararea fasolei:

Dacă folosești fasole uscată, spal-o bine și las-o la înmuiat în apă rece timp de 6-8 ore (de preferat peste noapte). După ce a fost înmuiată, clătește fasolea și fierbe-o în apă cu o linguriță de sare timp de 1-1.5 ore, sau până devine moale. Dacă folosești fasole conservată, scurge-o și clătește-o sub apă rece.

Sotarea legumelor:

Într-o oală mare, încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Adaugă ceapa tocată și sotează timp de 3-4 minute, până devine translucidă.

Adaugă morcovii și ardeiul gras, continuând să sotezi timp de 5-7 minute, până când legumele încep să se înmoaie.

În ultimele minute, adaugă usturoiul zdrobit și amestecă bine pentru a-i elibera aroma.

Adăugarea fasolei:

Odată ce legumele s-au înmuiat, adaugă fasolea fiartă (sau conservată) în oală. Amestecă ușor pentru a combina ingredientele.

Prepararea sosului:

Adaugă pasta de tomate, boiaua dulce, frunzele de dafin și cimbru. Amestecă bine pentru a se combina toate ingredientele.

Toarnă apă sau supă de legume, suficient cât să acopere ingredientele, apoi adu amestecul la punctul de fierbere.

Gătirea iahniei:

Reduce focul și lasă iahnia să fiarbă la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecând ocazional. Aceasta va permite aromelor să se dezvolte și să se îmbine. Dacă este nevoie, adaugă mai multă apă pentru a obține consistența dorită.

Finalizarea preparatului:

Gustă și ajustează condimentele cu sare și piper, după preferințe. Odată ce iahnia este gata, îndepărtează frunzele de dafin și lasă preparatul să se odihnească câteva minute înainte de servire.

Servirea:

Servește iahnia de fasole Boston caldă, decorată cu pătrunjel proaspăt tocat. Aceasta se potrivește perfect cu pâine proaspătă sau mămăligă.

Valori Nutriționale (per porție, estimativ)

  • Calorii: 250-300 kcal
  • Grăsimi: 6 g
  • Carbohidrați: 45 g
  • Proteine: 14 g

Se potrivește de minune cu o salată verde proaspătă sau cu murături, aducând un contrast plăcut de gusturi și texturi.

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.