Icre de crap sau de stiucă
PrinteazaIcre de crap sau de stiucă
- 100 g icre
- 300 g ulei
- sare de lămîie sau zeamă de lămîie
- sare
- măsline
- ceapă
Mod de preparare:
Icrele proaspete, scoase din peşte, se trec imediat prin-tr-o sită de cernut mălaiul (pentru a înlătura pieliţele), se sărează potrivit, se pun într-un castron, se mai adaugă puţină sare şi se lasă la rece. Au un gust mai bun şi se leagă mai uşor dacă sînt lăsate cel puţin 24 ore la rece.
Se amestecă cu un tel, turnînd treptat cîte puţin ulei şi amestecînd repede pentru ca uleiul să nu aibă timp să se strîngă într-un singur loc. Se măreşte treptat cantitatea de ulei, stropind între timp cu puţină apă sau sifon. La sfirşit se adaugă puţină zeamă de lămîie, continuînd amestecarea şi stropirea cu apă sau sifon.
Dacă se întîmplă ca icrele să se taie, se ia o lingură de icre nepreparate, care se amestecă bine într-un vas separat. Se picură puţin ulei şi apă şi se amestecă în continuare, adăugind puţin cîte puţin din icrele tăiate. In lipsa icrelor nepreparate, icrele tăiate se pot drege cu miez de pîine albă muiat în apă şi stors bine.
Se pun într-un castron circa 50 g miez de pîine şi se amestecă bine adăugind treptat icrele tăiate. Icrele tăiate se mai pot drege şi cu circa 50 g griş fiert foarte des şi răcit bine, aplicînd aceeaşi metodă ca la miezul de pîine.
Cînd icrele au bobul mai gelatinos trebuie observat ca in timpul amestecului să se stropească mai des cu apă sau cu sifon. Dacă au bobul mic şi uscăcios, se recomandă să se adauge chiar la început puţină sare de lămîie.
După ce au fost preparate, este bine ca icrele să fie lăsate să se odihnească o jumătate de oră, după care se amestecă din nou, adăugind apă sau sifon (atît cît primesc). Se aranjează pe un platou, se netezesc şi se modelează cu şpriţul. Se decorează cu măsline şi felii de lămîie.
Se pot servi şi cu ceapă tocată foarte mărunt.
Pofta buna!