Iepure cu masline si coniac
PrinteazaIepure cu masline si coniac
- 1 iepure
- 2-4 foi de dafin
- 4-6 cuişoare
- 1 ceapă mare
- cîteva felii de morcov şi telină
- 2 pahare vin alb
- 1 pahar otet
- 100-150 g costifă afumată
- 3 linguri făină
- 2 pahare apă
- 1 linguriţă coniac
- 1 kg arpagic
- 300 g măsline
- 1-2 căpătîni de usturoi
- 1 lămîie
- 200 g ulei
- 100 g untură
- 100 g unt
- sare
- piper
Mod de preparare:
Curăţăm iepurele şi dacă este murdar, îi spălăm numai părţile murdare. Spălăm toate locurile pe unde este sînge închegat (se recomandă să nu spălăm deloc iepurele ; înlăturăm cu o cîrpă udă sîngele închegat).
Apoi tăiem iepurele, la început în bucăţi mari (10 bucăţi), şi îl punem într-o oală smălţuită sau de piatră, adăugind sare, piper boabe, foi de dafin, cuişoare, ceapă tăiată felii, morcov şi ţelină, o parte din vinul alb şi oţet de vin (nu prea tare), precum şi cîteva felii subţiri de costiţă afumată. Amestecăm totul şi lăsăm să stea astfel cel mult 8 ore. Dacă iepurele este tînăr, 4-5 ore sunt de ajuns.
După aceea scoatem bucăţile de iepure şi le punem într-o strecurătoare, păstrînd însă zeama. Tăiem bucăţi mai mici şi le prăjim într-o tigaie cu ulei amestecat cu puţină untură. Pe măsură ce se rumenesc, le scoatem şi le punem într-o cratiţă pe care o acoperim. Prăjim de asemenea, în aceeaşi tigaie, zarzavaturile în care s-a marinat iepurele,, adăugăm făina.
Cînd s-au prăjit bine, turnăm deasupra zeama în care s-a marinat iepurele, adăugăm un pahar de vin şi două pahare de apă, lăsînd totul să fiarbă puţin pe foc. Apoi o punem peste bucăţile de iepure şi de costiţe, turnăm puţin coniac (facultativ) şi aşezăm cratiţa la foc domol, ca mîncarea să fiarbă acoperit. Dacă sosul scade şi iepurele nu este încă fiert, adăugăm vin alb.
Rumenim în untură şi unt arpagicul curăţat, adăugăm sare şi piper, puţin vin, precum şi puţin sos luat din vasul cu iepurele.
Punem măslinele în apă caldă şi le lăsăm să dea cîteva clocote. Apoi le strecurăm, le punem într-o cratiţă cu 2-3 linguri de apă şi puţin sos de iepure, lăsîndu-le să fiarbă încet, la foc domol.
Cînd totul este pregătit, aşezăm iepurele pe o farfurie mare, cu capul înainte, rînduind apoi celelalte bucăţi în ordinea naturală. Garnisim cu arpagic şi cu măsline şi turnăm deasupra sosul strecurat.
Rămîn în mîncare numai foile de dafin, piperul, costiţele. Adăugăm pe lingă arpagic, căţei de usturoi curăţat.
Inainte de a servi mîncarea, tăiem o lămîie în felii şi garnisim cu ele marginea farfuriei, punînd şi la mijloc, peste iepure, câteva felii.
Mîncarea de iepure cu măsline este mai bună pregătită din ajun. Reţeta este pentru 10 persoane.
Pofta buna!