Iepure cu masline si coniac

Printeaza

Iepure cu masline si coniac

Ingrediente:Iepure cu masline si coniac

  • 1 iepure
  • 2-4 foi de dafin
  • 4-6 cuişoare
  • 1 ceapă mare
  • cîteva felii de morcov şi telină
  • 2 pahare vin alb
  • 1 pahar otet
  • 100-150 g costifă afumată
  • 3 linguri făină
  • 2 pahare apă
  • 1 linguriţă coniac
  • 1 kg arpagic
  • 300 g măsline
  • 1-2 căpătîni de us­turoi
  • 1 lămîie
  • 200 g ulei
  • 100 g untură
  • 100 g unt
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Curăţăm iepurele şi dacă este murdar, îi spălăm numai părţile murdare. Spălăm toate locurile pe unde este sînge înche­gat (se recomandă să nu spălăm deloc iepurele ; înlăturăm cu o cîrpă udă sîngele închegat).

Apoi tăiem iepurele, la început în bu­căţi mari (10 bucăţi), şi îl punem într-o oală smălţuită sau de piatră, adăugind sare, piper boabe, foi de dafin, cuişoare, ceapă tăiată felii, morcov şi ţelină, o par­te din vinul alb şi oţet de vin (nu prea tare), precum şi cîteva felii subţiri de costiţă afumată. Amestecăm totul şi lă­săm să stea astfel cel mult 8 ore. Dacă iepurele este tînăr, 4-5 ore sunt de ajuns.

După aceea scoatem bucăţile de iepure şi le punem într-o strecurătoare, păstrînd însă zeama. Tăiem bucăţi mai mici şi le prăjim într-o tigaie cu ulei amestecat cu puţină untură. Pe măsură ce se rumenesc, le scoatem şi le punem într-o cratiţă pe care o acoperim. Prăjim de asemenea, în aceeaşi tigaie, zarzavaturile în care s-a marinat iepurele,, adăugăm făina.

Cînd s-au prăjit bine, turnăm deasupra zeama în care s-a marinat iepurele, adăugăm un pahar de vin şi două pahare de apă, lăsînd totul să fiarbă puţin pe foc. Apoi o punem peste bucăţile de iepure şi de costiţe, turnăm puţin coniac (facultativ) şi aşezăm cratiţa la foc domol, ca mînca­rea să fiarbă acoperit. Dacă sosul scade şi iepurele nu este încă fiert, adăugăm vin alb.

Rumenim în untură şi unt arpagicul cu­răţat, adăugăm sare şi piper, puţin vin, precum şi puţin sos luat din vasul cu ie­purele.

Punem măslinele în apă caldă şi le lă­săm să dea cîteva clocote. Apoi le strecurăm, le punem într-o cratiţă cu 2-3 linguri de apă şi puţin sos de iepure, lăsîndu-le să fiarbă încet, la foc domol.

Cînd totul este pregătit, aşezăm iepu­rele pe o farfurie mare, cu capul înainte, rînduind apoi celelalte bucăţi în ordinea naturală. Garnisim cu arpagic şi cu măs­line şi turnăm deasupra sosul strecurat.

Rămîn în mîncare numai foile de dafin, piperul, costiţele. Adăugăm pe lingă ar­pagic, căţei de usturoi curăţat.

Inainte de a servi mîncarea, tăiem o lămîie în felii şi garnisim cu ele mar­ginea farfuriei, punînd şi la mijloc, peste iepure, câteva felii.

Mîncarea de iepure cu măsline este mai bună pregătită din ajun. Reţeta este pentru 10 persoane.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.