Imam-baialdi
PrinteazaImam-baialdi din: vinete, untdelemn, ceapa, morcov, patrunjel, ardei, rosii, patrunjel, usturoi, bulion, apa, faina, sare, piper.
- 4 vinete mici
- 200 ml untdelemn
- o ceapă
- un morcov
- un pătrunjel
- un ardei gras
- 4 roşii mici
- o linguriţă pătrunjel verde tocat
- 10-15 căţei usturoi
- un pahar bulion de roşii
- o jumătate pahar apă
- o linguriţă făină
- sare
- piper
Mod de preparare:
Vinetele se taie de la coadă şi se opăresc în apă clocotindă cu sare. După cinci minute se scot şi se lasă să se scurgă la presă, între două scândurele.
Se călesc bine, în jumătate din cantitatea de untdelemn, zarzavatul tăiat felii subţiri, ceapa tocată mărunt, feliuţele de ardei, pătrunjelul tocat, sarea necesară, piperul şi căţeii de usturoi, totul fiind, în prealabil, spălat şi curăţat.
Intre timp, vinetele se scobesc în jumătatea de la coasă şi miezul scos se căleşte împreună cu zarzavatul. După ce s-a călit totul bine, se ia de pe foc şi se adaugă jumătate din cantitatea de bulion, se amestecă şi se umplu vinetelî.
In restul de untdelemn se prăjesc puţin vinetele astfel umplute, apoi se scot şi se pun într-o cratiţă. Deasupra lor se toarnă un sos făcut din restul de bulion, faină şi untdelemnul rămas de la prăjit. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să scadă totul la cuptor.
Se servesc reci.
Pofta buna!