Imam Bayaldi
PrinteazaImam Bayaldi din: ulei, ceapa, usturoi, rosii, patrunjel, sare, piper, vinete, zahar, suc de lamaie.
- 2 linguri ulei de măsline pentru călit
- 2 cepe potrivite, tăiate bucăţi
- 2 căţei de usturoi, zdrobiţi
- 3 roşii potrivite, decojite şi tăiate bucăţi
- 3 linguri frunze de pătrunjel tăiate
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 2 vinete potrivite, capătul cu codiţă se taie
- 2 linguriţe zahăr
- 3 linguri suc de lămâie
- 125 ml ulei de măsline
Mod de preparare:
Cuptorul se încălzeşte la 180°C. într-o tigaie mare se încinge uleiul şi se călesc cepele, usturoiul, roşiile şi pătrunjelul, până se înmoaie. Se sărează şi se piperează. Fiecare vânătă se crestează de-a lungul, în trei locuri şi se înmoaie 30 de minute în apă cu sare. Se usucă şi se umple în fiecare despicâtură cu amestecul descris mai sus.
Vinetele se aranjează într-un vas care merge la cuptor, se presară zahăr, se stropesc cu suc de lămâie şi 125 ml ulei de măsline. Vasul se acoperă şi se lasă în cuptor 40 de minute. Mâncarea se serveşte la ‘ temperatura camerei, cu iaurt grecesc.
Pofta buna!