Imam Bayıldı

Printeaza

Imam Bayıldı, un fel de mâncare emblematic din bucătăria otomană, își are originea în Imperiul Otoman și este profund înrădăcinat în tradițiile culinare ale Turciei și ale regiunii Balcanilor. Numele său, care se traduce literalmente prin „Imamul a leșinat”, este învăluit în legende și povești care adaugă un strat de fascinație acestui preparat culinar.

Una dintre cele mai cunoscute legende spune că un imam, un lider religios musulman, a leșinat de plăcere după ce a gustat acest fel de mâncare pentru prima dată, fiind copleșit de deliciul gustului.

O altă variantă a poveștii sugerează că imamul a leșinat din cauza costului ridicat al uleiului de măsline folosit pentru a prepara acest fel de mâncare, în condițiile în care uleiul de măsline era un ingredient scump și valoros la acea vreme.

Imam Bayıldı este un preparat vegetarian, constând în principal din vinete umplute cu un amestec de ceapă, usturoi, roșii și ierburi, toate gătite lent în ulei de măsline.

Procesul de preparare implică inițial prăjirea ușoară a vinetelor, urmată de umplerea acestora cu un amestec aromat și apoi gătirea lor lentă până când toate aromele se amestecă perfect.

Ingrediente:

  • 5 vinete
  • 300 g ulei
  • 3 cepe mari
  • 625 g roşii
  • 1 legătură pătrunjel
  • 5 căţei de usturoi
  • zahăr
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Scoatem coada vinetelor, le spălăm bine, le crestăm în lung, adînc (fără să le străpungem), punem puţină sare la crestătură şi le lăsăm să stea 15 minute. Apoi le ştergem cu un şervet şi le pră­jim puţin în ulei fierbinte (pînă se moaie).

In timpul acesta curăţăm ceapa, o tă­iem în felii şi o prăjim puţin în ulei. Adăugăm sare, piper, pătrunjel verde to­cat mărunt, usturoi şi roşii tăiate felii.

Cine vrea, poate presăra şi puţin zahăr, după gust. Amestecăm totul şi cu această compoziţie umplem vinetele prin crestă­tură, le aşezăm într-o tavă cu umplu­tura în sus, turnăm restul de ulei (ca şi cel din tigaie), acoperim cu felii de roşii, adăugăm puţină apă şi dăm la cuptor la foc potrivit, 1 1/4 oră.

Imambaildî-ul se serveşte cald sau rece, după gust.

Romînii completează această reţetă turcească, adăugind la umplutură 1 mor­cov şi 1/2 ţelină, rase şi călite împreună cu ceapa.

 

În Turcia, Grecia și țările balcanice, Imam Bayıldı este adesea întâlnit în meniurile restaurantelor și în casele oamenilor, fiecare regiune și familie având propria versiune unică a rețetei.

Versiunile pot varia de la adăugarea unor condimente locale la modificarea metodei de gătit, dar esența rămâne aceeași: o celebrare a simplității și a bogăției ingredientelor proaspete.

 

 

Pofta buna!

 

 

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.