Inamicii nevazuti din mancarea noastra: aditivii alimentari
PrinteazaMulti specialisti sunt de parere ca am fi mai sanatosi daca am manca precum bunicii nostri. Ce faci, insa, in viata de zi cu zi, cand trebuie sa cumperi alimentele de la magazin si nu le poti lua din gradina proprie? Cele mai multe produse din comert au tot felul de aditivi si reprezinta un adevarat pericol pentru sanatatea noastra si a familiei.
Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in produsele alimentare cu scopul de a le imbunatati aspectul, gustul, aroma, ori de a le prelungi termenul de valabilitate. Desi cei mai multi aditivi alimentari sunt considerati siguri, temerile cu privire la efectele lor toxice nu au incetat niciodata sa persiste.
Citirea etichetei este un pas inainte in lupta cu aditivii care iti afecteaza sanatatea si care pot duce la afectiuni grave. Exista, insa, mai multe modalitati de a evita aditivii din mancare.
Iata cateva metode:
Alimentele procesate
Gandeste-te care sunt cumparaturile pe care le faci in mod frecvent si cate dintre acestea sunt alimente procesate. Cremele, mezelurile, sosurile, bauturile racoritoare, dulciurile si alte astfel de produse trebuie eliminate in cat mai mare masura de pe lista de cumparaturi. Daca trebuie sa cumperi alimente procesate, incearca sa optezi pentru cele organice.
Citeste eticheta
Obisnuieste-te sa citesti eticheta produselor alimentare. Pentru produsele organice, eticheta trebuie sa aiba stampila organismului de certificare, precum si sigla nationala. Produsele care contin o lista prea lunga de aditivi ar trebui pur si simplu taiate de pe lista.
De exemplu, este recomandat sa nu se consume alimente bogate in indulcitori artificiali. Acestia se gasesc in produsele coapte, in gelatine, dulciuri etc.
Un alt aditiv este nitratul de sodiu, o substanta adaugata pentru a da aroma si pentru a mentine culoarea rosie in multe alimente procesate, din carne: carnati bacon, sunca, peste afumat, carne la conserva, crenvursti etc. Glutamatul de monosodiu se gaseste in supele concentrate, chipsuri, dressinguri pentru salata, biscuiti, mancarurile congelate etc.
Uleiul vegetal hidrogenat se afla in alimente precum chipsuri, popcornul pentru microunde, placinte, prajituri, biscuiti, unt, margarina, ulei de cocos, untura, produse fastfood. Aspartamul este unul dintre aditivii cei mai cunoscuti si se intalneste in bauturile dietetice si deserturile cu putine calorii, in budinci, iaurturi etc.
Gateste mai mult
Multe mancaruri care contin aditivi sunt alimente pe care le cumparam pentru a nu le mai prepara singuri acasa: sosuri, aluaturi, dulciuri, conserve etc. In loc sa iei din magazin o maioneza, fa-o in propria bucatarie. Produsele gatite in casa, din alimente de baza, iti asigura o dieta mai naturala, lipsita de toxinele din alimentele cu aditivi.
Foloseste alimente fara aditivi
Pentru o dieta fara aditivi, opteaza pentru carne, legume proaspete, cereale integrale, orez, fructe, condimente, miere, ceai, unt, oua, paste integrale etc. Alege fructe si legume de sezon. In acest fel, limitezi expunerea la chimicale utilizate pentru coacere, prelungirea termenului de valabilitate, pentru colorare, aroma etc.
Aricol preluat de aici.