Indicatii terapeutice ale mustarului
PrinteazaIndicatii terapeutice ale mustarului: Utilizari si Beneficii – Mustarul, cunoscut nu doar ca un condiment savuros, dar si ca un remediu natural, a fost folosit de secole in medicina traditionala pentru tratarea unei game largi de afectiuni.
Semintele de mustar, atat cele de mustar alb cat si cele de mustar negru, contin compusi activi care pot fi folositi in tratamente pentru probleme digestive, intoxicatii, lipsa poftei de mancare, dar si alte afectiuni.
Constipatie cronica
Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale mustarului alb este in tratarea constipatiei cronice.
Consumand zilnic 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol, se stimuleaza peristaltismul intestinal, favorizand eliminarea regulata a materiilor fecale.
Acest tratament este recunoscut pentru eficacitatea sa, dar trebuie utilizat cu prudenta, fiind contraindicat persoanelor care sufera de colon iritabil sau alte afectiuni intestinale sensibile.
Semintele de mustar actioneaza prin cresterea volumului continutului intestinal, ceea ce duce la o presiune crescuta asupra peretelui colonului si stimuleaza eliminarea materiilor reziduale.
Intoxicatii
In cazurile de intoxicatii accidentale, mustarul negru poate fi un aliat rapid si eficient.
Preparand o solutie dintr-o lingura de faina de mustar negru amestecata intr-un pahar de apa, se poate provoca un acces de voma aproape instantaneu, eliminand astfel materiile toxice ingerate.
Acest tratament trebuie administrat imediat dupa ingestia substantei toxice pentru a minimiza absorbtia acesteia in organism.
Este important de mentionat ca, desi acest remediu poate fi de ajutor in situatii de urgenta, el nu inlocuieste consultul medical, care este esential in orice caz de intoxicatie.
Lipsa poftei de mancare
Lipsa apetitului alimentar poate fi o problema care duce la malnutritie si slabiciune generala a organismului.
Mustarul negru, datorita proprietatilor sale stimulative, poate ajuta la cresterea poftei de mancare.
Amestecand un sfert de lingurita de faina de mustar negru intr-un pahar cu lapte si consumand aceasta solutie cu 15-30 de minute inainte de masa, se stimuleaza secretia sucurilor gastrice, pregatind astfel sistemul digestiv pentru ingestia de alimente.
Acest remediu este util in special pentru persoanele care se confrunta cu lipsa apetitului din cauza unor afectiuni cronice sau stari de convalescenta.
Alte utilizari terapeutice ale mustarului
Reumatism si dureri articulare: Mustarul negru este folosit si sub forma de cataplasme pentru a trata durerile reumatice si articulare.
Cataplasma se prepara prin amestecarea fainii de mustar cu apa calda pana se obtine o pasta care se aplica pe zona dureroasa.
Compusii activi din mustar stimuleaza circulatia sangelui in zona respectiva, reducand astfel durerea si inflamatiile.
Raceala si congestie: Mustarul este, de asemenea, utilizat in tratarea racelilor si a congestiei toracice.
Un remediu traditional este aplicarea unei cataplasme cu mustar pe piept, care ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si reducerea simptomelor racelii.
Aceasta cataplasma are un efect similar cu un decongestionant natural, dilatand vasele de sange si permitand astfel o respiratie mai usoara.
Probleme circulatorii: Semintele de mustar alb sunt cunoscute pentru proprietatile lor de stimulare a circulatiei sangvine.
Un remediu simplu consta in adaugarea unui pumn de seminte de mustar intr-un lighean cu apa calda, unde picioarele se tin pentru aproximativ 20 de minute.
Aceasta baie de picioare ajuta la imbunatatirea circulatiei periferice si este recomandata in special pentru persoanele care sufera de picioare reci sau circulatie periferica deficitara.
Contraindicatii si precautii
Desi mustarul are numeroase beneficii terapeutice, utilizarea sa trebuie facuta cu prudenta, mai ales in cazul anumitor afectiuni sau situatii particulare.
Este contraindicat consumul de mustar negru in cantitati mari la persoanele cu probleme gastro-intestinale, cum ar fi ulcerul gastric sau duodenal, deoarece poate irita mucoasa stomacului.
De asemenea, cataplasmele cu mustar nu trebuie mentinute pe piele mai mult de 15-20 de minute, pentru a evita iritarea sau chiar arsurile pielii.
Persoanele care sufera de alergii la condimente trebuie sa fie deosebit de atente atunci cand utilizeaza mustarul, deoarece acesta poate provoca reactii alergice severe.
In plus, utilizarea mustarului in scopuri terapeutice nu este recomandata femeilor insarcinate sau celor care alapteaza fara consultarea prealabila a unui medic.
Mustarul, fie ca este vorba de semintele de mustar alb sau negru, reprezinta un remediu natural valoros, cu multiple aplicatii in medicina traditionala.
De la stimularea digestiei si a apetitului, pana la tratamentul reumatismului si al congestiei respiratorii, mustarul poate fi un aliat puternic pentru sanatate, atunci cand este folosit corect.
Totusi, ca in cazul oricarui remediu natural, este important sa fie folosit cu masura si cu respectarea indicatiilor terapeutice pentru a evita efectele adverse.