Inghetata cu ciocolata si fructe
PrinteazaInghetata cu ciocolata si fructe din: ciocolata de menaj, ou, nuca, unt, zahar, frisca, lapte, zahar pudra, lichior de fructe, ulei, portocala.
Ingrediente:
- 140 g ciocolată de menaj cu cacao
- 6 gălbenuşuri
- 200 g miez de nucă
- 20 g unt
- 150 g zahăr obişnuit
- 400 ml + 2 linguri frişcă lichidă
- 1 lingură lapte
- 140 g zahăr pudră
- 2 linguri lichior de fructe
- 1/2 lingură ulei
- 1 portocală
Mod de preparare:
Cureţi portocala de coajă, apoi tai jumătate din coajă cubuleţe şi o laşi în lichiorul de fructe. Prăjeşti nuca în cuptor şi o laşi să se răcească. Topeşti zahărul obişnuit cu 4 linguri de apă, apoi adaugi nuca prăjită, amesteci şi răstorni totul pe o farfurie unsă cu ulei.
După ce s-a răcit sfărâmi cu sucitorul jumătate din nucile caramelizate. Ungi o formă cu unt şi o dai la frigider până e gata compoziţia. Topeşti ciocolata pe baie de aburi, fierbi separat laptele cu 2 linguri de frişcă lichidă pe baie de aburi, îl adaugi peste ciocolata topită, apoi adaugi şi untul, amesteci şi când s-a omogenizat dai compoziţia deoparte.
Topeşti zahărul pudră în 100 ml apă timp de 5 minute, dai siropul deoparte, îl laşi să se răcească apoi îl torni în fir peste cele 6 gălbenuşuri amestecând repede. Pui apoi compoziţia pe baie de aburi şi o baţi spumă până îşi măreşte volumul, lei compoziţia de pe foc, o baţi în continuare până se răceşte, apoi adaugi treptat compoziţia de ciocolată, nucile caramelizate fărâmiţate, coaja de portocală cu tot cu lichior şi frişcă. în tot acest timp baţi compoziţia continuu.
Torni totul în forma de chec şi o dai la rece pentru 12 ore. A doua zi o răstorni şi o decorezi cu nucile caramelizate rămase, coaja de portocală şi frişca peste care poţi presăra un strat fin de cacao cernută sau răzătură de ciocolată.
Pofta buna!