Inghetata de vanilie cu caise si alune pralinate
PrinteazaInghetata de vanilie cu caise si alune pralinate din: zahăr, alune prăjite fără sare, frişcă lichidă, caise deshidratate, oua, esenţă de vanilie, seminţele de vanilie, zahăr, apă, sare.
- 100 g zahăr
- 100 g alune prăjite fără sare
Pentru îngheţată:
- 600 ml frişcă lichidă
- 100 g caise deshidratate
- 3 albuşuri
- 1 fiolă esenţă de vanilie
- seminţele de la 1/2 păstaie de vanilie
- 100 g zahăr
- 75 ml apă
- puţină sare
Mod de preparare:
Topeşti într-un vas 100 g zahăr) amestecând conţi-, nuu pentru a nu se arde, până vei obţine un caramel de culoare brun-aurie.- Când zahărul este complet topit, adaugi 100 g alune tocate, amesteci rapid, astfel încât să se omogenizeze în totalitate cu caramelul.
Le laşi pe foc cuţin, pentru a se găti uşor şi alunele, apoi torni cranţul pe o bucată de folie metalică şi-l întinzi cât mai uniform. Il laşi să se răcească, apoi îl dezlipeşti de pe folie şi îl toci cu un cuţit sau îl pui într-o pungă şi-l zdrobeşti bine cu ciocanul pentru carne.
Baţi cu mixerul frişca lichidă până ce devine pufoasă şi o păstrezi în frigider până prepari amestecul de albuşuri. Mixezi cele 3 albuşuri cu puţină sare, până vei obţine o spumă tare.
Separat, pui într-un vas 75 ml apă şi 100 g zahăr, pe care îl pui pe foc.
Amesteci din când în când, până începe să fiarbă. Când siropul s-a legat (face spumă) opreşti focul şi-l încorporezi în albuşurile bătute, mixând continuu. Siropul fierbinte va găti albuşurile. Adaugi vanilia, mai mixezi puţin şi laşi compoziţia să se răcească.
Mărunţeşti caisele deshidratate, adaugi frişca bătută, cranţul de alune şi compoziţia de albuşuri. Amesteci totul bine, cu ajutorul unei linguri. Pui compoziţia obţinută în vase de plastic prevăzute cu capac şi le dai la congelator pentru minimum 4 ore.
Poţi servi îngheţata simplă sau alături de fructe de pădure şi diverse sosuri de fructe. Eu am servit .cu mure şi sos de vişine făcut în casă.
Pofta buna!