Ingrijirea naturala a parului
PrinteazaNutritia
Nutritia este baza petru o buna sanatate a intregului organism, inclusiv parul. Desi tratamentele pentru par pot doar minimiza degradarea lui, facandu-l mai stralucitor, mai puternic, sau dandu-i o culoare mai intensa, numai o alimentatie corespunzatoare poate stimula cresterea sanatoasa a parului.
Substante nutritive de orice fel ajuta la mentinerea unui par sanatos, insa sprijinul principal il reprezinta proteinele. (parul contine 97% proteine si 3% minerale). Surse importante de proteine sunt ouale, fasolea, drojdia, alunele, produsele lactate. Drojdia de bere este si o importanta sursa de vitamina B, care ajuta in sinteza proteinelor.
Pe de alta parte, zaharul distruge vitamina B. In cazul unui par cu probleme trebuie sa ne gandim si la deficientele nutritionale. De exemplu, un par subtire si uscat arata ca in organism exista carente de acizi grasi nesaturati, in timp ce matreata atrage atentia asupra unei lipse de vitamina A.
In general, o alimentatie bine echilibrata – continand o mare cantitate de fructe proaspete si legume, cereale si cantitati suficiente de proteine – este baza unui par sanatos si plin de vitalitate. Aerul curat, exercitiile fizice, odihna si alte obiceiuri de mentinere a sanatatii organismului sunt benefice, in acelasi timp si pentru par. Stresul, de exemplu, mai ales resimtit pe perioade lungi de timp, duce la deteriorarea parului.
Periatul
Desi vechiul regim “periatul parului de 100 de ori pe zi” a fost indelung dezbatut, ramane totusi un sfat sigur. Periatul parului distribuie uniform pe tot parul substantele uleiose naturale, stimuleaza cresterea, inlatura praful si impuritatile si imbunatateste elasticitatea parului. Parul trebuie periat regulat si cu atentie cu o perie cu peri naturali (cele cu perii din plastic fac ca firul sa se despice la varfuri, iar cele cu peri ascutiti il rup in timpul pieptanarii).
Periatul trebuie inceput cu varfurile, urcand usor si cu atentie pana cand parul este descalcit in totalitate. Apoi parul trebuie periat din crestet pana la varfuri. Pentru tonificare si conditionare, frecati putin peria cu un ulei esential cum ar fi cel de lavanda, busuioc sau rozmarin.
Tunsul
Tundeti varfurile parului de cate ori este nevoie. Scopul este indepartarea varfurilor despicate, care altfel vor inainta pe lungimea parului facand din ce in ce mai mult rau. Daca aveti un par sanatos nu este nevoie sa tundeti varfurile lunar, asa cum se recomanda. Daca doriti sa va mentineti parul la un anumit nivel, tunsul varfurilor lunar este cea mai buna solutie, pentru ca un par sanatos oricum creste repede.
Samponatul
Pe cand unele lucrari cu privire la ingrijitul parului recomanda samponatul parului o data pe saptamana, majoritatea oamenilor isi samponeaza parul o data la doua zile, fara a observa insa o deteriorare a parului. Regula de baza insa este urmatoarea: parul trebuie spalat destul de des cat sa se mentina scalpul curat, insa fara a exagera. Incepeti spalatul pe cap prin udarea parului si scalpului. Astfel se vor deschide porii si samponul va fi distribuit mai bine.
Folositi o cantitate mica de sampon si intindeti-l pe par pana obtineti o spuma, apoi masati usor. Masajul trebuie facut cu degetele ci nu cu unghiile. Clatiti bine pentru a indeparta samponul si impuritatile, altfel parul va ramane tern si cleios. Clatitul parului trebuie sa se incheie cu un jet de apa rece pentru a inchide porii. Aplicarea unei cantitati mai mari de sapon se poate face in cazuri exceptionale cand parul este foarte murdar.
Evitati sa pieptanati sau sa periati parul ud, pentru ca este delicat si se poate rupe foarte usor. De asemeni, este bine sa evitati uscatoarele de par sau alte produse de styling care folosesc caldura. Parul trebuie tamponat usor cu un prosop si lasat sa se usuce la temperatura camerei. Abia dupa ce s-a uscat poate fi pieptanat sau periat.
Conditionarea
Balsamul aplicat dupa clatire ajuta la refacerea parului deteriorat datorita folosirii uscatoarelor de par, solutiilor de permanent, vopselelor de par pe baza de amoniac, ondulatoarelor electrice sau expunerii excesive la soare si vant. Un par sanatos insa, nu are nevoie de un astfel de tratament. Este de ajuns sa se definitiveze clatirea cu o infuzie de plante si din cand in cand aplicata o masca hranitoare.
Articol preluat de aici.