Paine delicioasa de casa din: drojdie uscata, zahar, sare, praf de copt, faina, ou, unt, lapte, apa. Ingrediente: 1 pachet drojdie uscată + 1 linguriță zahăr 4 ½ linguri de zahăr 1 ½ lingurita de sare 1 linguriță praf de copt 4½ cani făină 1 ou, ușor batut ¼ ceasca unt, topit ½ cana faina […]
Istoria și Evoluția Pâinii: De la Plăcintele Preistorice la Pâinea Sourdough Contemporană
PrinteazaReteta Painea Sourdough: Ghidul Complet de Preparare si Beneficii Nutritionale
Descopera arta panificatiei cu aceasta reteta autentica de paine sourdough. Un ghid pas cu pas, conceput pentru a te initia in misterul si frumusetea crearii unei paini cu maia naturala, plina de aroma si textura.
Painea sourdough, sau painea cu maia naturala, este mai mult decat un aliment; este o traditie care dateaza de mii de ani. Apreciata pentru gustul sau unic, textura aerata si beneficiile nutritionale superioare, painea sourdough este un exemplu de panificatie la nivel de arta.
Acest ghid detaliat iti va arata cum sa prepari painea sourdough de la zero, transformand faina, apa si sare in ceva cu adevarat extraordinar.
Ingrediente:
- Maia activa de sourdough: 100 g
- Faina de grau integral: 400 g
- Faina alba de panificatie: 100 g
- Apa: 350 ml
- Sare: 10 g
Modul de Preparare:
Activarea Maiei: Cu o zi inainte de panificatie, hraneste maiaua cu faina si apa pentru a o activa. Ar trebui sa fie spumoasa si plina de bule a doua zi.
Amestecarea Ingredientelor: Intr-un bol mare, combina faina de grau integral, faina alba, maiaua activa si apa. Amesteca pana cand toate ingredientele sunt bine incorporate. Acopera cu un prosop umed si lasa aluatul sa se odihneasca pentru 30 de minute.
Adaugarea Sarii: Dupa odihna, adauga sarea si incorporeaza-o prin plierea aluatului de cateva ori in bol.
Fermentarea: Lasa aluatul sa fermenteze la temperatura camerei pentru 4-6 ore, pliind aluatul de cateva ori pe parcurs pentru a dezvolta glutenul.
Formarea si Odihna Finala: Dupa fermentare, modeleaza aluatul in forma dorita si pune-l intr-un cosulet de dospit bine infainat. Lasa-l sa se odihneasca la frigider peste noapte.
Coacerea: Incalzeste cuptorul la 230°C impreuna cu o oala de fonta inauntru. Scoate aluatul din frigider, rastoarna-l cu grija in oala incinsa, practica cateva incizii pe suprafata, si coace cu capac pentru 30 de minute, apoi inca 20 de minute fara capac pentru a-i da o crusta crocanta.
Racirea: Lasa painea sa se raceasca pe un gratar pentru cel putin o ora inainte de a o taia, pentru a permite structurii interne sa se stabileasca.
Valori Nutritionale (per 100g de paine)
- Calorii: 250 kcal
- Proteine: 8 g
- Carbohidrati: 50 g
- Fibre: 4 g
- Grasimi: 1 g
- Sodiu: 400 mg
Crearea painii sourdough de la zero este o calatorie gratificanta, un proces care imbina stiinta cu arta.
Pe langa satisfactia de a coace ceva cu mainile tale, painea sourdough ofera beneficii nutritionale remarcabile, incluzand o digestibilitate imbunatatita si un continut bogat in nutrienti.
Fiecare felie este o marturie a dedicarii si pasiunii tale pentru panificatie. Incepe calatoria ta in lumea painii sourdough astazi si descopera placerea de a coace paine sanatoasa si delicioasa acasa.
Pofta buna!
Reteta zilei: Paine delicioasa de casa – reteta usor de preparat
Pofta buna!
Incoming search terms:
- stretchist