Single Grain Scotch: Tot Ce Trebuie Să Știi – Single Grain Scotch este un tip unic de whisky scoțian, produs într-o singură distilerie și folosind, pe lângă orz, și alte cereale precum grâu, porumb sau secară. Acest articol își propune să ofere o imagine completă și detaliată a acestui tip de whisky, explorând istoria sa, […]
Istoria whisky-ului – America
PrinteazaIstoria whisky-ului – America – Supraproducţia care a caracterizat această perioadă de aur, combinată cu recesiunea care a lovit Marea Britanie în secolul al XlX-lea, a constrâns rapid multe fabrici să închidă. Izbucnirea Marelui Război şi revenirea tendinţei de impunere de măsuri fiscale represive nu au făcut decât să scumpească sticlele.
La aceste evenimente s-a adăugat Prohibiţionismul american: industria scoţiană de whisky a fost pusă la grea încercare, dar a reuşit să supravieţuiască datorită intervenţiei din partea Distiliers Company Limited, care a salvat numeroase societăţi în dificultate.
După sfârşitul Prohibiţiei prosperitatea s-a întors, dar pentru scurtă vreme: datorită izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial s-a bătut din nou pasul pe loc.
Doar odată cu relansarea economică care a caracterizat perioada de după război, whisky-ul scoţian a redevenit prosper, sporind exporturile, în 1948, producţia se ridicase la 80 de milioane de litri, şi în 1957 se naşte prima distilerie de la 1900: Glen Keith, fondată de Seagram în urma reconvertirii unei vechi mori.
Elanul regăsit nu s-a dovedit unul de durată: o nouă criză s-a manifestat rapid în anii ’60 şi ’70, şi doar începând cu ultimele două decenii ale secolului trecut se poate vorbi despre o reluare rapidă stabilă şi consolidată, cum demonstrează larga apreciere de care se bucură în întreaga lume whisky-urile din ţara kiltului.
Istoria whisky-ului – America
Prima băutură alcoolică produsă de părinţii pelerini debarcaţi pe pământul american la 1620 a fost berea, căreia i-a urmat imediat fabricarea de băuturi distilate, în special rom, obţinut din abundentele recolte ale plantaţiilor de trestie de zahăr din Caraibele învecinate.
La începutul secolului al XVII-lea, fugind de foametea şi de represiunile vechii Europe, au debarcat în Lumea Nouă primii imigranţi scoţieni şi irlandezi, aducând cu ei preţioase alambicuri proprii şi îndemânarea deja câştigată în distilarea alcoolurilor.
Iniţial, noii colonişti s-au stabilit pe coasta orientală, unde au fondat statele Maryland, Virginia, Pennsylvania şi Carolina de Nord şi s-au obişnuit să cultive secara şi porumbul.
A fost necesar să se termine Războiul de Independeţâ american pentru a pune bazele primei distilerii comerciale în Kentucky, care, din simplu comitat al Virginiei de Vest, în 1792 devenea oficial cel de-al cincisprezecelea stat al Uniunii.
Este binecunoscut că George Washington a fost primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, însă nu toată lumea ştie că în 1797, lăsând deoparte politica, acesta a decis să-şi investească propriile economii în construcţia unei distilerii.
Dotată cu 5 alambicuri, fabrica a început să producă băuturi alcoolice distilate din secară şi orz, destinate vânzării la butoi; încă din primul an au fost produse circa 4000 de litri de alcool.
Istoria whisky-ului – America
La moartea fostului preşedinte, survenită numai doi ani mai târziu, activitatea a trecut în mâinile nepotului, dar în 1815 fabrica s-a închis. în 2003, unii distilatori de la Maker’s Mark şi de la Jim Beam au reînnoit splendoarea „Părintelui Patriei”, producând whisky-uri noi după metoda inventată de Washington.
In 1791, noul guvern federal punea deja primele dări pe băuturile distilate. Cultivatorii-distilatori din Pennsylvania de Vest au răspuns măcelărind agenţii federali ai taxelor, în ceea ce s-a numit mai târziu „revolta whisky-ului“.
Ordinea a fost restabilită numai datorită preşedintelui George Washington, care a decis să negocieze cu protestării.
Combinată cu iminenta revoluţie industrială, pornirea unei adevărate industrii naţionale a whisky-ului se situează în mod simbolic în 1802, an în care nou-alesul preşedinte a abolit Thomas Jefferson toate taxele pentru whisky, începând cu anii 40 ai secolului optsprezece, bourbonul a fost recunoscut şi comercializat ca un tip caracteristic de whiskey american, produs în Kentucky, Tennessee, Indiana, Illinois, Ohio, Missouri, Pennsylvania, Carolina de Nord şi Georgia.
Astăzi producţia de Bourbon este limitată la Kentucky şi Indiana, cu toate că singura cerinţă legală înmormântarea alcoolicilor pentru a numi un whiskey Bourbon este aceea de a fi produs în Statele Unite, în 1861, izbucnirea Războiului de Secesiune a determinat o întrerupere neaşteptată în dezvoltarea industriei whiskey-ului, asuprită de introducerea de noi taxe având drept scop finanţarea efortului de război.
Istoria whisky-ului – America
La 29 ianuarie 1919, ziua în care guvernul a adoptat, prin amendamentul numărul XVIII, legea Prohibiţiei, americanii au fost prinşi de o febră ciudată. în barurile din oraşe căruţe uriaşe purtau coşciuge care erau puse în centrul localelor (imaginea alăturată).
La lumina lumânărilor se desfăşura un spectacol pe cât de interesant, pe atât de bizar: lăzi pline cu sticle de whisky cu sute de persoane strânse să participe la înmormântarea tragicomică a alcoolicilor.
Intr-un soi de delir, Statele Unite sărbătoreau începutul unei perioade care a cântărit greu în istoria ţării timp de 14 ani.
Atunci şi-au făcut apariţia aşa-zişii bootleggers, care se ocupau cu vânzarea whiskey-ului de contrabandă soldaţilor nordişti şi sudişti, pe care îl ascundeau în jambierele (leggers) de la cizme (boots).
După sfârşitul războiului, distileriile s-au dezvoltat din nou, perioadă care a durat până la începutul anilor 1900. Marea majoritate a distilatorilor alesese să folosească alambicul inventat de Aeneas Coffey, care făcuse deja norocul producătorilor scoţieni.
De-alungul anilor 1800 s-a răspândit la nivel naţional un fenomen social ghidat de o combinaţie puternică de grupuri religioase, femei şi legi antialcoo-lice, partizani ai abstinenţei şi ai moderării.
Mutarea radicală a panoramei sociale a fost realizată de izbucnirea Marelui Război. Revenirea privaţiunilor, reconversia industrială şi uriaşa creştere a populaţiei urmată de galopul imigraţiei au transformat radical drumul societăţii americane, iar „cruciada prohibiţionistă” – în unele cazuri atinsă de curente rasiste – a atins cote nemaiîntâlnite, până într-acolo încât a devenit un instrument de presiune politică de care nu se mai putea face abstracţie.
Fantasticii ani douăzeci în 1909, aproximativ douăzeci de state adoptaseră forme mai mult sau mai puţin rigide de prohibiţie, sau chiar interdicţia de a mai produce, vinde sau consuma băuturi alcoolice, exprimând rigoarea puritană a epocii.
La 17 ianuarie 1920, odată cu Volstead Act devine aplicabil al XVIII-lea amendament, aprobat cu un an înainte, care decreta prohibiţia la nivel naţional, cu consecinţa desfiinţării unei importante părţi a distileriilor în favoarea unei adevărate industrii ascunse.
Istoria whisky-ului – America: Imediat Statele Unite au fost înecate în alcool ilegal, din care o mare parte de o calitate dubioasă. Fantasticii ani douăzeci au luat sfârşit la 5 decembrie 1933, când s-a încheiat o epocă destinată să lase o urmă de neşters în istoria americană.
Chiar dacă Prohibiţia luase sfârşit, multe din vechile distilerii nu s-au redeschis, însă industria a început o consolidare lentă, aproape imediat întreruptă de al doilea conflict mondial.
Abia după război producţia s-a întors la normalitate, regăsind chiar acea relansare timidă pe care conflictul mondial o întrerupsese brusc.
Astăzi lupta whisky-ului american poate fi considerată câştigată: de câţiva ani încoace, prestigioase distilerii, precum Buffalo Trace, Jim Beam sau Maker’s Mark, oferă Bourbon simplu de calitate superioară capabil să concureze cu cele mai bune single malt, subliniind dinamismul regăsit al industriei americane în acest sector.
Independent de ţara unde se produce, elementele esenţiale pentru fabricarea whisky-ului sunt mereu aceleaşi: apa, cerealele şi drojdia. De fapt, deşi este adevărat că diferenţele între diversele tipuri de distilare (de exemplu între un Bourbon american şi un blended scoţian) sunt legate în mare măsură de tehnicile de elaborare, este mult mai importantă calitatea celor trei elemente componente care îi determină caracteristicile.
Izvoarele cele mai pure, cerealele de calitate şi drojdia aleasă sunt secretele unui whisky bun.
Blended Malt Scotch: Tot Ce Trebuie Să Știi Despre Această Băutură Deosebită – Blended Malt Scotch este un tip de whisky creat prin amestecarea mai multor single malturi din diferite distilerii. Acest tip de whisky este cunoscut pentru complexitatea sa, oferind arome și gusturi variate datorită amestecului divers de malțuri. Istoria whisky-ului este profund legată […]
Incoming search terms:
- fabricarea whisky-ului