Jambon cu sos dulce-acrisor
PrinteazaJambon cu sos dulce-acrisor din: jambon, ceapa, cuisoare, sare, piper, ulei, dafin, cascaval, dulceata de coacaze, mustar, hrean, lamaie.
- 1 bucată de jambon, cu os şi şorici, de circa 500 g
- 1 ceapă mare
- 5-6 cuişoare
- sare
- piper boabe
- ulei
- 2 foi de dafin
- 200 g caşcaval
Pentru sos:
- 4 linguri dulceaţă de coacăze
- 1 lingură muştar
- 1 lingură hrean ras
- zeama de la 1 lămâie
Mod de preparare:
Fierbi jambonul în apă cu sare, câteva boabe de piper şi foile de dafin. După aproximativ 30 de minute, îndepărtezi şoriciul şi osul. Umpli jambonul cu bastonaşe de caşcaval şi îl legi cu aţă sau îl prinzi cu scobitori.
Crestezi cu cuţitul romburi, pe suprafaţa jambonului şi înfigi 5-6 cuişoare în pulpă. Il aşezi în tavă, îl stropeşti cu puţin ulei şi torni în tavă 200 ml din zeama în care a fiert. Introduci tava în cuptor, la foc iute pentru 15 minute, iar după alte 20 de minute, la foc mediu.
Pentru sos, amesteci toate ingredientele. Dacă doreşti, poţi să adaugi şi o lingură de smântână.
Tai în felii jambonul rumenit şi îl serveşti împreună cu sosul rece.
Pofta buna!