Jambon la cuptor cu ghimbir si caise
PrinteazaJambon la cuptor cu ghimbir si caise din: jambon, bere de ghimbir, frunze de dafin, ienibahar, boabe de piper, cuisoare, ghimbir si gem de caise.
- 1 jambon crud cu os de 4-5 kg
- 2 l bere de ghimbir
- 2 frunze de dafin
- 6 boabe de ienibahar
- 6 boabe de piper
- 30-40 de cuisoare intregi
- 1 lingurita de ghimbir macinat
- 340 g gem de caise
Mod de preparare:
Asaza jambonul într-o oală încăpătoare şi toarnă apă cât să-l acopere. Lasă-l la înmuiat 24 de ore, schimbând apa de 2 ori în acest interval. Scurge apa şi clăteşte oala.
Pune la loc carnea, adaugă berea, frunzele de dafin, ienibaharul, 6 cuişoare şi piperul. Completează cu suficientă apă pentru a acoperi carnea. (Dacă iese osul din lichid, nu îţi face probleme, doar întoarce bucata de carne la jumătatea timpului de preparare).
Pune-o să fiarbă pe foc mediu, apoi acoper-o cu un capac sau cu folie de aluminiu. Las-o pe foc 2 ore şi jumătate, adăugând apă pe parcurs, dacă este nevoie.
Incinge cuptorul la 200°C/gaz 6. Când jambonul s-a răcit suficient cât să îl poţi manevra, scurge apa şi şterge carnea cu prosoape de hârtie. Cu un cuţit mic şi ascuţit, înlătură şoriciul şi păstrează un strat de grăsime.
Crestează grăsimea sub formă de romburi şi înfige în ea restul de cuişoare. Pune carnea într-o tavă de copt. Amestecă ghimbirul cu gemul şi unge bine jambonul. Dă-o la cuptor 1 oră până devine aurie şi lucioasă. Serveşte-o caldă sau rece.
Jambon la cuptor cu ghimbir si caise
Pofta buna!