Jambon de urs marinat si afumat
PrinteazaJambon de urs marinat si afumat
- 1 pulpă garf sau spată de urs
- 6 l apă
- 220 g sare
- 4 foi dafin
- piper boabe
- 20 g silitră
- 10 căţei usturoi
- 10 g enibahar
- 1 linguri oţet
- 1/2 legătură cimbru
Mod de preparare:
Se fierb 2 minute apa cu sarea, piperul, dafinul şi enibaharul. Cînd s-a răcit se pune peste pulpă, înţepată cu o frigăruie, pînă la os în mai multe locuri să intre bine marinata.
Se pune apoi usturoiul, silitra, enibaharul şi oţetul şi în această marinată se ţine pulpa 15-20 zile (garful şi spata numai 10-12 zile), la loc răcoros, întorcîndu-se în fiecare zi. După această perioadă se scoate din marinată (baiţ) şi se lasă cîteva ore să se zvante.
Se leagă cu o sarmâ sau sfoară mai groasă de capăt şi se afumă 4-5 zile înainte de a se fierbe, jamboul se ţine în apă rece 24 ore să nu fie prea sărat.
Pulpa se fierbe 3 ore şi spata 1 oră. Garful se serveşte afumat şi nefiert. Acest procedeu se întrebuinţează şi la prepararea jambonului de porc de casă.
Pofta buna!
N-am mai mancat jambon de urs. E scump?