Jeleu din struguri
PrinteazaJeleu din struguri din: boabe de struguri, zahar, pectina, gelatina, sare, de lamaie.
- 4 kg boabe de struguri
- 2 kg zahăr
- 3 plicuri pectină 3:1
- 6 plicuri gelatină vegetală (un plic de gelatină pentru 500 ml lichid)
- 1 linguriţă sare de lămâie
Mod de preparare:
Pregăteşti aşa: Speli, scurgi şi alegi boabele de struguri de pe ciorchine, le pui într-un vas încăpător, îi zdrobeşti cu mixerul sau cu lingura pentru piure de cartofi, să se adune sucul strugurilor şi apoi îi laşi la fiert 15 minute.
Ii strecori bine şi apeşi peste boabe cu lingura, ca orice strop de suc să se adune. Pui sucul pe cântar şi verifici greutatea. Pui zahărul şi laşi doar 200 g deoparte. Fierbi sucul 15 minute, ca să facă spumă. Invârţi în oală permanent, apoi adaugi şi sarea de lămâie.
Dai deoparte oala de pe foc, amesteci plicurile de pectină cu zahărul pus deoparte şi le dizolvi bine, după care le pui în oală.
Dai vasul din nou la foc, laşi să dea un clocot de 3 minute, după care iei vasul de pe foc. Amesteci în puţin lichid gelatina vegetală şi o adaugi în toată cantitatea de jeleu, mai dai într-un clocot mic de 1 minut şi închizi focul.
Laşi 15 minute la odihnit, apoi torni jeleul în borcanele sterilizate, aşa fierbinte.întorci borcanele invers şi le laşi la răcit.
Acest jeleu poate fi servit cu brânză, fiind delicios. Poate fi servit şi la mese festive, cu prietenii sau rudele, alături de diferite soiuri de brânză, nuci sau fructe uscate, ca aperitiv.
Jeleu din struguri
Pofta buna!