Josef Groll si berea pils. Un concurs de întâmplări fericite a făcut ca, după câţiva ani, să ia naştere prima bere lager pils din lume. Creatorul ei a fost un anume Josef Groll, căruia locuitorii oraşului Plzen (actualmente în Republica Cehă) i-au dat în grijă un nou stabiliment, unde urma să aplice metoda fermentaţiei la temperaturi joase.
Prin acest procedeu, orzul are un conţinut mai mic de proteine, iar apa este săracă în săruri minerale, deci moale: aceştia sunt factorii care permit obţinerea unei beri blonde şi netulburi.
Aşa s-a născut berea pilsner, o bere excelentă, de culoare aurie, limpede, parfumată şi cu spumă fermă, ce avea să devină în curând foarte populară.
Metoda de producţie – denumită pilsen – s-a răspândit în scurt timp în Germania, pentru a-şi urma calea, după aceea, către restul Europei şi pentru a cuceri întreaga lume.
Un rezultat scos şi mai mult în evidenţă de către industria emergentă a sticlei: paharele de sticlă au luat locul vaselor din lemn, ceramică şi metale fine, utilizate până atunci.
Intr-un timp scurt, berea a devenit o băutură populară, cerută în mod constant şi produsă în tot cursul anului. Cu toate acestea, utilizarea tehnicii fermentaţiei la temperaturi joase nu permitea de una singură obţinerea unui produs excelent pentru această întreagă perioadă.
A trebuit aşteptat până ce noile tehnologii de refrigerare au devenit accesibile pe scară largă.
O soluţie a constat în dezvoltarea mijloacelor de transport, tot mai rapide şi mai eficiente, care au permis utilizarea gheţii provenind din zonele reci, îngăduind ţinerea sub control într-un mod mai constant a procesului de producţie şi de conservare.
In a doua jumătate a secolului XIX, a fost pus la punct un compresor care garanta păstrarea la rece în orice situaţie – o descoperire pe care industria producătoare de bere şi-a însuşit-o imediat, adoptând-o în faza de producţie, dar şi în interiorul vagoanelor feroviare, care au reuşit, în cele din urmă, să facă în aşa fel, încât berea să parcurgă distanţe lungi fără probleme de alterare.
Venise momentul berii lager, blondă şi ţinută la gheaţă.
Guinness este cea mai celebră marcă de bere neagră din lume şi unul dintre produsele principale ale Irlandei. Deşi se produce sub licenţă şi în numeroase alte ţări, împătimiţii acestei beri negre afirmă că nimic nu se poate compara cu gustul unei halbe proaspete de Guinness, servite într-unul din numeroasele puburi ale Irlandei. Berea are […]
Dintre berile Lager, berea Pils este de cea mai bună calitate. Pils este una dintre acele denumiri de origine geografică căreia i s-a permis, din lipsa unor măsuri de protecţie, să se răspândească pe întregul glob, astfel încât berea Pilsener, Pilsner sau pur şi simplu Pils se produce pretutindeni. Numele provine de la oraşul Pilsen […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.