Kedgeree
PrinteazaKedgeree: In secolele XIX si XX, această mâncare, o adevărată chintesenţă a bucătăriei englezeşti, constituia piesa de rezistenţă a micului dejun servit în zonele rurale. Denumirea ei provine din India, care pe atunci era o colonie a Imperiului Britanic.
Cuvântul kedgeree este derivat din termenul khichri, care denumeşte o mâncare făcută din orez, linte şi ouă fierte tari şi tăiate în felii, aromatizată cu praf de curcuma.
In Mumbai, vechiul Bombay, acesta este un mic dejun foarte îndrăgit, servit deseori împreună cu peşte prăjit. In zilele maharajahilor, peştele se mânca la micul dejun, căci pe vreme călduroasă, peştele proaspăt, prins dimineaţa, nu mai era bun până seara.
Britanicii au asimilat kedgeree de parcă le-ar fi aparţinut dintotdeauna.
Cum ei nu erau obişnuiţi cu arome atât de puternice, din această reţetă a fost eliminată curcuma, savoarea ei fiind înlocuită cu aroma uşor sărată şi la fel de puternică a egrefinului afumat, pe care scoţienii îl numesc firman haddie.
La originea acestei denumiri se află numele oraşului Findon de pe coasta Scoţiei, cunoscut tocmai pentru una dintre îndeletnicirile localnicilor şi anume afumarea peştelui numit egrefin.
Kedgeree
Ingrediente:
- 50 g unt
- 3 fire ceapa verde, taiate marunt
- 2 lingurite praf de curry
- 200 g orez basmati
- 450 ml supa de pui
- 150 g egrefin afumat, taiat cubulete
- 2 linguri smantana
- 4 linguri patrunjel verde proaspat, taiat marunt
Mod de preparare:
Topiţi untul şi căliţi ceapa verde într-o cratiţă până se înmoaie, apoi adăugaţi praful de curry şi orezul şi amestecaţi-le bine împreună.
Turnaţi peste orez supa şi lăsaţi-l să fiarbă, la foc mic, sub capac, 12 minute din momentul în care începe să clocotească sau până ce orezul este suficient de moale.
Trageţi cratiţa de pe foc şi adăugaţi în orez peştele, smântână si pătrunjelul.
Acoperiţi vasul cu un capac şi lăsaţi mâncarea să stea 5 minute, pentru ca peştele să se încălzească şi el. Se serveşte cald.
Pofta buna!