Kimchi din varză chinezească (Baechu-kimchi)
PrinteazaKimchi din varză chinezească din: varza, sare grunjoasa, apa, pudra de ardei iute, zeama de carne, ridichi, pere, creveti, zahar, ceapa verde, leustean, frunze de mustar, usturoi, ghimbir, tipar, faina de orez.
- o varză
Pentru murarea verzei:
- o cană cu sare grunjoasă
- 4 căni cu apă
- o cană cu pudră de ardei iute
- un sfert de cană cu zeamă de carne
- o cană cu ridichi (100 g)
- o jumătate de cană cu pere tocate
- o jumătate de cană cu creveţi săraţi
- două linguri cu zahăr
- 30 g ceapă verde
- 30 g leuştean
- 30 g frunze de muştar
- o lingură cu usturoi tocat
- o linguriţă cu ghimbir tocat
- o jumătate de cană cu ţipar sărat
pentru paste de orez:
- o lingură cu făină de orez bogat în gluten
- o jumătate de cană cu apă
- o linguriţă cu sare
Mod de preparare:
Varza se curăţă de frunzele de la suprafaţă şi se taie în jumătăţi. Se amestecă o jumătate de cană de sare cu apă, se pune peste varză şi se presară cu restul de sare. Se lasă astfel opt-zece ore, întorcând varza din când în când ca să se mureze uniform. Când este gata, se scoate varza din apa sărată, se clăteşte cu apă şi se pune într-o strecurătoare ca să se scurgă.
Se toacă o ridiche tare în bucăţele, împreună cu o pară şi se pun într-un bol. Se adaugă usturoiul, ghimbirul şi creveţii săraţi. Se presară ceapa verde, leuşteanul şi frunzele de muştar, tăiate în bucăţi de doi centimetri. Se toarnă deasupra un amestec din zeama de carne şi pudra de ardei iute roşu şi se amestecă.
Se adaugă ţiparul şi zahărul şi se amestecă. Se toarnă şosul peste varză. CS să se evite deformarea’verzei, se înfăşoară cu frunzele îndepărtate, se pune într-un bol şi se lasă să fermenteze. Dacă va fi servită imediat, pasta de orez turnată deasupra îi va spori aroma.
Kimchi din varză chinezească
Pofta buna!