Stufat de miel cu usturoi din: coaste de miel, ceapa, usturoi, bulion, ulei, sare, verdeata. Ingrediente: un kg coaste de miel şi gât 10 legături ceapă verde 10 legături usturoi verde 2 linguri bulion o ceapă uscată 4 linguri ulei sare verdeaţă, după gust Mod de preparare: Se toacă mai mare ceapa verde şi usturoiul […]
Kleftiko – Stufat de miel
PrinteazaIn Grecia, denumirea de kleftiko se referă la orice fel de mâncare acoperit şi copt. Deşi greaca este o limbă străveche, kleftiko este un cuvânt relativ recent.
A apărut în prima parte a secolului XIX, când Grecia lupta pentru a-şi câştiga independenţa faţă de Imperiul Otoman.
Clefţii erau un grup de bărbaţi care. dintr-un motiv sau altul, erau urmăriţi de otomani. Nedorind să-şi petreacă zilele în închisoare, ei s-au refugiat în munţi, unde au supravieţuit prin mijloace josnice, atacând călători, devastând sate şi furând tot ceea ce le ieşea în cale (rădăcina cuvântului cleft se regăseşte în termenul „cleptoman”).
Rolul pe care l-au jucat în istoria Greciei variază în funcţie de punctul de vedere pe care îl adoptaţi. Pentru turci au fost nişte criminali.
Pentru conaţionalii lor, însă, participarea la războaiele de independenţă ale grecilor, care au culminat cu victoria din 1829, i-a transformat în eroi.
Indiferent dacă au fost tâlhari sau eroi, clefţii au avut ce mânca. De la ei provine mâncarea numită kleftiko, un stufat de miel (în mod tradiţional, un miel furat), pe care îl găteau la foc mocnit, într-un vas acoperit şi îngropat în pământ, pentru ca fumul unui foc deschis să nu alerteze autorităţile dându-le de gol ascunzişul.
Kleftiko
Pofta buna!
Pofta buna!
poate iti place si:
Stufat de miel cu usturoi
Pofta buna!