lahnie de fasole cu afumătură
PrinteazaO reteta delicioasa de iahnie de fasole cu afumatura din: fasole boabe, ciolan afumat, ceapa, morcovi, pastarnac, foaie de dafin, boia de ardei dulce, sare, piper boabe, tarhon si ulei.
- 500 g fasole boabe
- 1 ciolan afumat
- 2-3 cepe mari
- 2 morcovi
- 1 pastarnac
- foaie de dafin
- 750 g rosii in bulion
- boia de ardei dulce
- sare
- piper boabe
- tarhon
- ulei
Mod de preparare:
Se pun boabele de fasole la înmuiat într-o cantitate mare de apă rece, cu o zi înainte. Se aruncă apa în care s-au în¬muiat boabele de fasole; se spală din nou şi se pun la fiert în apă proaspătă. După ce dau în clocot de mai multe ori, se aruncă şi această apă şi se pune una proaspătă.
Se adaugă şi ciolanul afumat (dacă preparăm pentru zile de post, putem renunţa la el) şi se lasă să fiarbă, împreună cu foile de dafin.
Se curăţă cepele, morcovii şi păstârnacul şi se taie mărunt. Când clocotesc fasolea şi ciolanul, se adaugă şi morcovii şi păstârnacul, tăiate cubuleţe. Se acoperă oala cu un capac şi se continuă fierberea până când fasolea devine moale – cca o oră.
Se căleşte ceapa în ulei încins; se adaugă boia şi roşii în bulion. După ce fasolea a fiert bine, se răstoarnă peste ceapa călită şi se mai lasă pe foc timp de cca 10 min.
Se mai potriveşte o dată de sare şi piper şi se adaugă tarhon. Se mai poate adăuga eventual oţet, după gust.
lahnie de fasole cu afumătură
Pofta buna!