Lamaie cu susan
PrinteazaLamaie cu susan din: lamaie, zahar, susan, faina, drojdie, bicarbonat, sare.
Lămâia este un ingredient versatil în bucătărie și este folosită în multe feluri de mâncare. Sucul de lămâie este adesea folosit pentru a adăuga aciditate și un gust proaspăt în sosuri, salate, băuturi și deserturi. Coaja de lămâie poate fi folosită pentru a adăuga arome intense la preparate, iar lămâia întreagă poate fi folosită ca și garnitură decorativă.
Lămâia este bogată în vitamina C, care are rol important în întărirea sistemului imunitar și în susținerea sănătății generale. De asemenea, lămâia conține antioxidanți și fitonutrienți benefici organismului.
- 1 lămâie
- 100 g zahăr
- 150 g susan
- 500 g făină
- 50 g drojdie uscată
- 1/2 linguriţă bicarbonat de sodiu
- ulei
- 1 praf de sare
- 50 ml apă
Mod de preparare:
Lămâia se spală, se curăţă de coajă şi se taie în cuburi egale, potrivit de mari.
Se face un aluat din făină, drojdie, sare, bicarbonat. Se dau bucăţile de lămâie prin aluat (astfel încât lămâia să fie acoperită complet) şi se prăjesc în baia de ulei încins. Uleiul trebuie foarte bine încins înainte.
După rumenire se scot într-o sită.
Pentru caramel, se pun într-o tigaie 2 linguri de ulei şi se adaugă 100 g zahăr şi 50 ml apă. Se amestecă mereu până ce zahărul ajunge la o culoare aurie.
Se retrage tigaia de pe foc şi se adaugă, peste zahărul caramelizat, lămâile prăjite în prealabil. Se amestecă foarte repede cu zahărul caramelizat şi se adaugă imediat susanul, amestecând continuu.
După ce cuburile de lămâie s-au acoperit de caramel şi susan, se întind pe o tăviţă de inox şi se lasă la răcit, până se întăreşte caramelul.
Pofta buna!