Laptele vegetal

Printeaza

Laptele vegetal. Gustos şi hrănitor, laptele vegetal face parte din dietele vegetariene, fiind un înlocuitor ideal al laptelui.

Pentru că nu conţine lac­toză, el este consumat şi de către cei care au alergie la lactoza din lapte. De asemenea, laptele vegetal este şi în atenţia celor preocupaţi de siluetă, având şi susţinere medicală, pentru că oferă corpului o mulţime de nutrienţi de care acesta are nevoie, dar în acelaşi timp ţine departe obezitatea şi bolile asociate ei.

Dacă beţi o cană de lapte vegetal pe zi, vă îmbo­găţiţi dieta cu un produs sărac în grăsimi, cu proteine de bună calitate, ce înlocuieşte cu succes, din punct de vedere nutriţional, 2 ouă fierte ori 150 g de carne.

Lap­tele vegetal poate fi consumat crud, ca atare, ca înlocuitor de lapte, în ceai, cafea, ca ingredient în com­poziţia mâncărurilor, supelor, sosurilor, dulciurilor, băuturilor.

Moda laptelui vegetal s-a răspândit rapid, iar în prezent există o mare varietate de soiuri în comerţ. Dar atenţie! Când îl cumpăraţi, citiţi cu atenţie eticheta cu ingredientele pe care le conţine, ca să evitaţi un produs nociv sănătăţii, plin de zaharuri şi alte adaosuri nesă­nătoase.

Nutriţioniştii vă recomandă să căutaţi lapte vegetal simplu, cu ingredient principal seminţe sau cereale integrale, prelucrat la minimum, fără fel şi fel de arome – vanilie, ciocolată etc., fără zaharuri (între acestea sunt incluse sucul de trestie de zahăr, siropul de orez brun, siropul de porumb), fără colesterol, fără caragenan (E407) – un aditiv toxic, des folosit în lapte vegetal -, şi cu mai puţin de 100 mg de sodiu pentru o porţie.

Desigur că cel mai bun mod de a evita ingre­dientele nedorite, periculoase pentru sănătate şi siluetă, este să preparaţi acasă laptele vegetal. În ajutorul dvs., comerţul vă oferă un aparat de făcut lapte vegetal aca­să, prin care se simplifică mult etapele preparării lui.

Cele mai întâlnite tipuri de lapte vegetal

Laptele de migdale

Este printre cele mai consumate tipuri de lapte vegetal din lume. A fost o “prezenţă” continuă în bucă­tă­riile ţărilor islamice, de-a lungul istoriei, ca înlo­cuitor al laptelui obişnuit, care, din cauza căldurii, se altera rapid.

Metoda cea mai utilizată de obţinere a lui e “prelucrarea” migda­lelor cu apă în blender, apoi stre­curarea lichidului obţi­nut. Laptele de migdale poa­te fi făcut şi prin adău­garea de apă la unt de mig­dale.

Este minunat pe post de “frişcă” la cafea, datorită consis­ten­ţei groase şi aro­mate, ca bău­tură delicioasă şi ca in­gredient în diferite dulciuri, produse de pati­serie, mân­că­ruri.

Laptele de migdale are mai puţină vitamina D decât laptele de vacă, şi un conţinut mediu de proteine. Este o sursă bună de vita­mina E şi vitamine din grupul B, precum şi de calciu.

Laptele de soia

Asemănător cu laptele de vacă, la aspect şi consis­tenţă, este folosit de mii de ani în preparate culinare japo­neze, chinezeşti şi coreene.

Îndulcit sau nu, cald sau rece, este un aliment tradiţional pentru micul de­jun, servit cu pâine prăjită ori chifle cu susan. De asemenea, face parte din compoziţia unor tipuri de supe cu tăieţei sau cu verdeţuri, precum şi a sosurilor picante, a mâncărurilor cu fructe de mare, foarte populare în ţările asiatice.

Din lapte de soia se prepară şi “brânza” numită tofu, precum şi iaurt, chefir, cremă. El conţine proteine de înaltă calitate, aproximativ în aceeaşi cantitate cu cele din laptele de vacă.

De aseme­nea, este o sursă de vitamine, minerale, fitoestrogeni şi fibre alimentare. Spre deosebire de laptele de vacă, are puţin calciu şi puţine grăsimi saturate.

Laptele de orez

Este făcut din orez măcinat sau fiert cu apă, amestecat şi strecurat, cel mai adesea din orez brun sau din făină de orez. Mai “subţire” şi mai translucid decât laptele de vacă, are un gust plăcut şi deţine “dulceaţa” naturală de orez.

În comparaţie cu laptele de vacă, laptele de orez conţine mai mulţi carbohidraţi, dar mai puţine proteine şi calciu. Este preferatul copiilor şi poate fi o băutură delicioasă, preparată precum laptele sau iaurtul – adăugând cacao sau fructe de pădure, sau un ingredient minunat pentru produse de patiserie, clătite, budinci, supe şi sosuri.

Laptele de ovăz

Preparat din crupe sau fulgi de ovăz, are un conţi­nut mai mic de proteine decât celelalte tipuri de lapte vegetal, dar conţine o cantitate mare dintr-un tip de fibre solubile, numite beta-glucan, bune pentru stimu­larea digestiei, pentru slăbit şi pentru scăderea coles­terolului “rău” LDL.

Este bogat în vitamine şi mine­rale, considerat un tonic al sistemului nervos şi al organismului slăbit după boală.

Lapte din seminţe de cânepă

Laptele de cânepă este printre cele mai valoroase tipuri de lapte vegetal, datorită compoziţiei sale com­plexe, cu o mulţime de substanţe preţioase pentru sănă­tate.

Obţinut din seminţe de cânepă înmuiate în apă şi măcinate, este o sursă bună de aminoacizi esenţiali şi de grăsimi sănătoase omega-3.

Bogat în proteine uşor digerabile, în fitosteroli, vitamine şi minerale, este un înlocuitor ideal al cărnii şi lactatelor, în dietele vegană şi vegetariană.

Laptele de cocos

A ţâşnit în fruntea pluto­nu­lui, plasându-se pe locul unu în preferinţele america­nilor, ale nemţilor şi ţărilor nordice.

Consumat prin tra­diţie în ţările asiatice, Ame­rica de Sud şi Caraibe, lapte­le de cocos are un gust uşor dulce şi o consistenţă asemă­nă­toare laptelui de vacă.

Din el se prepară prăjituri, torturi delicioase, sosuri, supe, cocktailuri şi băuturi – cum ar fi celebra băutură “Pi?a Colada”.

Laptele de cocos se obţine din partea albă a nucii de cocos dată pe răzătoarea fină, înmuiată în apă şi bine “stoarsă”, pentru a produce lapte.

Se poate pre­para lapte de cocos şi acasă, amestecând nucă de cocos rasă cu lapte cald sau apă caldă, care extrag uleiul şi compuşii aromatici.

Are un conţinut destul de mare de grăsimi şi de calorii, de aceea se recomandă să fie consumat cu moderaţie.

Reţetă de lapte vegetal

În afară de ingredientele pomenite mai sus, se pot folosi pentru prepararea laptelui vegetal alune de pădure, fistic, nuci, nuci braziliene, caju, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, de mei, de susan, fulgi de orz, secară, hrişcă, grâu – toate crude.

Ingrediente: o cană cu migdale (sau alte ingre­diente la alegere), 4 căni de apă, 1-2 curmale fără sâmburi (pentru îndulcire).

Mod de preparare: se pun, peste noapte, în apă, mig­dalele sau ingredientul ales (fulgii de cereale se lasă la înmuiat o oră înainte de folosire).

A doua zi se scurge apa, se pune materia înmuiată în blender şi se mai adaugă 4 căni de apă proaspătă. Se ames­tecă timp de câteva minute, până când se omogeni­zează. Se strecoară prin tifon sau strecurătoarea fină. Laptele rezultat se pune iarăşi în blender şi se adau­gă curmalele.

Se amestecă bine, apoi se pune lap­tele, timp de 2-3 zile, într-un recipient de sticlă, la frigider. Înainte de utilizare, agitaţi bine.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.