Laptele vegetal
PrinteazaLaptele vegetal. Gustos şi hrănitor, laptele vegetal face parte din dietele vegetariene, fiind un înlocuitor ideal al laptelui.
Pentru că nu conţine lactoză, el este consumat şi de către cei care au alergie la lactoza din lapte. De asemenea, laptele vegetal este şi în atenţia celor preocupaţi de siluetă, având şi susţinere medicală, pentru că oferă corpului o mulţime de nutrienţi de care acesta are nevoie, dar în acelaşi timp ţine departe obezitatea şi bolile asociate ei.
Dacă beţi o cană de lapte vegetal pe zi, vă îmbogăţiţi dieta cu un produs sărac în grăsimi, cu proteine de bună calitate, ce înlocuieşte cu succes, din punct de vedere nutriţional, 2 ouă fierte ori 150 g de carne.
Laptele vegetal poate fi consumat crud, ca atare, ca înlocuitor de lapte, în ceai, cafea, ca ingredient în compoziţia mâncărurilor, supelor, sosurilor, dulciurilor, băuturilor.
Moda laptelui vegetal s-a răspândit rapid, iar în prezent există o mare varietate de soiuri în comerţ. Dar atenţie! Când îl cumpăraţi, citiţi cu atenţie eticheta cu ingredientele pe care le conţine, ca să evitaţi un produs nociv sănătăţii, plin de zaharuri şi alte adaosuri nesănătoase.
Nutriţioniştii vă recomandă să căutaţi lapte vegetal simplu, cu ingredient principal seminţe sau cereale integrale, prelucrat la minimum, fără fel şi fel de arome – vanilie, ciocolată etc., fără zaharuri (între acestea sunt incluse sucul de trestie de zahăr, siropul de orez brun, siropul de porumb), fără colesterol, fără caragenan (E407) – un aditiv toxic, des folosit în lapte vegetal -, şi cu mai puţin de 100 mg de sodiu pentru o porţie.
Desigur că cel mai bun mod de a evita ingredientele nedorite, periculoase pentru sănătate şi siluetă, este să preparaţi acasă laptele vegetal. În ajutorul dvs., comerţul vă oferă un aparat de făcut lapte vegetal acasă, prin care se simplifică mult etapele preparării lui.
Cele mai întâlnite tipuri de lapte vegetal
Laptele de migdale
Este printre cele mai consumate tipuri de lapte vegetal din lume. A fost o “prezenţă” continuă în bucătăriile ţărilor islamice, de-a lungul istoriei, ca înlocuitor al laptelui obişnuit, care, din cauza căldurii, se altera rapid.
Metoda cea mai utilizată de obţinere a lui e “prelucrarea” migdalelor cu apă în blender, apoi strecurarea lichidului obţinut. Laptele de migdale poate fi făcut şi prin adăugarea de apă la unt de migdale.
Este minunat pe post de “frişcă” la cafea, datorită consistenţei groase şi aromate, ca băutură delicioasă şi ca ingredient în diferite dulciuri, produse de patiserie, mâncăruri.
Laptele de migdale are mai puţină vitamina D decât laptele de vacă, şi un conţinut mediu de proteine. Este o sursă bună de vitamina E şi vitamine din grupul B, precum şi de calciu.
Laptele de soia
Asemănător cu laptele de vacă, la aspect şi consistenţă, este folosit de mii de ani în preparate culinare japoneze, chinezeşti şi coreene.
Îndulcit sau nu, cald sau rece, este un aliment tradiţional pentru micul dejun, servit cu pâine prăjită ori chifle cu susan. De asemenea, face parte din compoziţia unor tipuri de supe cu tăieţei sau cu verdeţuri, precum şi a sosurilor picante, a mâncărurilor cu fructe de mare, foarte populare în ţările asiatice.
Din lapte de soia se prepară şi “brânza” numită tofu, precum şi iaurt, chefir, cremă. El conţine proteine de înaltă calitate, aproximativ în aceeaşi cantitate cu cele din laptele de vacă.
De asemenea, este o sursă de vitamine, minerale, fitoestrogeni şi fibre alimentare. Spre deosebire de laptele de vacă, are puţin calciu şi puţine grăsimi saturate.
Laptele de orez
Este făcut din orez măcinat sau fiert cu apă, amestecat şi strecurat, cel mai adesea din orez brun sau din făină de orez. Mai “subţire” şi mai translucid decât laptele de vacă, are un gust plăcut şi deţine “dulceaţa” naturală de orez.
În comparaţie cu laptele de vacă, laptele de orez conţine mai mulţi carbohidraţi, dar mai puţine proteine şi calciu. Este preferatul copiilor şi poate fi o băutură delicioasă, preparată precum laptele sau iaurtul – adăugând cacao sau fructe de pădure, sau un ingredient minunat pentru produse de patiserie, clătite, budinci, supe şi sosuri.
Laptele de ovăz
Preparat din crupe sau fulgi de ovăz, are un conţinut mai mic de proteine decât celelalte tipuri de lapte vegetal, dar conţine o cantitate mare dintr-un tip de fibre solubile, numite beta-glucan, bune pentru stimularea digestiei, pentru slăbit şi pentru scăderea colesterolului “rău” LDL.
Este bogat în vitamine şi minerale, considerat un tonic al sistemului nervos şi al organismului slăbit după boală.
Lapte din seminţe de cânepă
Laptele de cânepă este printre cele mai valoroase tipuri de lapte vegetal, datorită compoziţiei sale complexe, cu o mulţime de substanţe preţioase pentru sănătate.
Obţinut din seminţe de cânepă înmuiate în apă şi măcinate, este o sursă bună de aminoacizi esenţiali şi de grăsimi sănătoase omega-3.
Bogat în proteine uşor digerabile, în fitosteroli, vitamine şi minerale, este un înlocuitor ideal al cărnii şi lactatelor, în dietele vegană şi vegetariană.
Laptele de cocos
A ţâşnit în fruntea plutonului, plasându-se pe locul unu în preferinţele americanilor, ale nemţilor şi ţărilor nordice.
Consumat prin tradiţie în ţările asiatice, America de Sud şi Caraibe, laptele de cocos are un gust uşor dulce şi o consistenţă asemănătoare laptelui de vacă.
Din el se prepară prăjituri, torturi delicioase, sosuri, supe, cocktailuri şi băuturi – cum ar fi celebra băutură “Pi?a Colada”.
Laptele de cocos se obţine din partea albă a nucii de cocos dată pe răzătoarea fină, înmuiată în apă şi bine “stoarsă”, pentru a produce lapte.
Se poate prepara lapte de cocos şi acasă, amestecând nucă de cocos rasă cu lapte cald sau apă caldă, care extrag uleiul şi compuşii aromatici.
Are un conţinut destul de mare de grăsimi şi de calorii, de aceea se recomandă să fie consumat cu moderaţie.
Reţetă de lapte vegetal
În afară de ingredientele pomenite mai sus, se pot folosi pentru prepararea laptelui vegetal alune de pădure, fistic, nuci, nuci braziliene, caju, seminţe de floarea-soarelui, de dovleac, de mei, de susan, fulgi de orz, secară, hrişcă, grâu – toate crude.
Ingrediente: o cană cu migdale (sau alte ingrediente la alegere), 4 căni de apă, 1-2 curmale fără sâmburi (pentru îndulcire).
Mod de preparare: se pun, peste noapte, în apă, migdalele sau ingredientul ales (fulgii de cereale se lasă la înmuiat o oră înainte de folosire).
A doua zi se scurge apa, se pune materia înmuiată în blender şi se mai adaugă 4 căni de apă proaspătă. Se amestecă timp de câteva minute, până când se omogenizează. Se strecoară prin tifon sau strecurătoarea fină. Laptele rezultat se pune iarăşi în blender şi se adaugă curmalele.
Se amestecă bine, apoi se pune laptele, timp de 2-3 zile, într-un recipient de sticlă, la frigider. Înainte de utilizare, agitaţi bine.
Articol preluat de aici.