Lasagna cu sos bolognez
PrinteazaLasagna cu sos bolognez din: kaizer, ceapa, usturoi, morcovi, telina, ulei de masline, oregano, carne, sare de mare, piper, rosii, busuioc, parmezan, foi cu ou si creme fraiche.
pentru sosul bolognez:
- 2 felii kaizer
- 2 cepe potrivite
- 2 catei de usturoi
- 2 morcovi
- 2 teline
- ulei de masline
- 2 lingurite cu varf de oregano uscat
- 500 g carne tocata de calitate din vita, porc sau amestec
- 2 conserve a cate 400 g de rosii taiate
- sare de mare si piper negru proaspat macinat
- 1 legatura mica de busuioc proaspat
- 50 g parmezan
pentru lasagna:
- 250 g foi cu ou, uscate, pentru lasagna
- 500 g de creme fraiche
- 100 g parmezan
- 1 rosie coapta mare
Mod de preparare:
Pentru gătirea sosului bolognez, taie kaizerul în felii subţiri.
Curăţă şi toacă mărunt cepele, usturoiul, morcovii şi ţelina. Pune o cratiţă mare la foc potrivit spre iute.
Adaugă 2-3 linguri de ulei de măsline, kaizerul feliat şi oregano, lasă pe foc până când kaizerul devine uşor auriu.
Adaugă legumele în cratiţă şi amestecă la fiecare 30 de secunde timp de aproape 7 minute sau până când se înmoaie şi se colorează uşor.
Amestecă roşiile din conservă şi carnea tocată. Umple cu apă una dintre cutiile de conserve golite şi adaugă apa în cratiţă. Amestecă şi un praf zdravăn de sare şi piper.
Rupe frunzele de busuioc de pe tulpini şi pune-le la frigidei pentru mai târziu. Toacă mărunt tulpinile de busuioc şi amestecă-le în cratiţă. Se dau în clocot.
Micşorează flacăra, lasă să fiarbă înăbuşit 45 de minute şi anestecă din când în când pentru a nuse prinde de fundul cratiţei.
Incălzeşte cuptorul în prealabil la 190° C/gaz 5. la sosul bolognez de pe foc.
Răzuieşte măruntparmezanul şi amestecă un sfert din cantilate în sos. Rupe şi amestecă în sos frunzele mai mari de busuioc, păstrâncu-le deoparte pe cele mai mici pentru mai târziu.
Gustă sosul şi asezonează cu încă puţină sare şi piper, dacă ţi se pare că mai este nevoie.
Fierbe nişte apă în ceainic şi toarnă într-o cratită, apoi adaugă toate foile pentru lasagna, stropeşte-le cu un pic de ulei şi opăreşte-le (se înmoaie uşor) timp de 3-4 minute.
Scurge foile într-o strecurătoa-e şi usucă-le cu grijă, folosind nişte hârtie de bucătărie care să absoarbă apa în exces.
Pentru lasagna, pune cu lingura o treime din sosul bolognez pe fundul unui vas din ceramică termorezistentă.
Continuă cu un strat de foi de lasagna. Toarnă deasupra o treime din creme fraîche şi întinde-o pentru a acoperi foile de lasagna.
Asezonează cu un praf de sare şi piper şi adaugă alt sfert din parmezanul ras.
Acoperă cu un alt strat de foi de lasagna şi repetă de două ori aşezarea straturilor, terminând cu unul de creme fraîche şi cu parmezanul rămas.
Acoperă cu câteva felii de roşie, presară şi câteva frunze mici de busuioc şi stropeşte cu ulei de măsline.
Apoi acoperă cu folie, pune vasul în cuptorul încălzit în prealabil şi coace 20 de minute.
După aceea, ia folia de deasupra şi mai lasă la copt încă 35 de minute până când lasagna clocoteşte şi devine aurie.
Serveşte la masă alături de o salată verde proaspătă.
Lasagna cu sos bolognez
Pofta buna!