Latkes de cartofi
PrinteazaLatkes de cartofi
Această mâncare rapidă, consistentă şi lejeră, provine din Europa de Est şi, prin urmare, se regăseşte şi în casele evreilor Ashkenazi.
Turtiţele de cartofi Iatkes – cuvântul este din idiş – sunt foarte răspândite în Statele Unite, unde au ajuns în secolul XIX, împreună cu evreii care au emigrat din Rusia şi din estul Europei. Latkes se mănâncă de preferinţă cu ocazia Sărbătorii Luminilor, Hanuka, ce comemorează minunea micuţei sticle de ulei, cu ajutorul căreia Menorah a dat lumină timp de opt zile.
Precum numeroase alte mâncăruri lejere, iatkes nu se prepară după o reţetă strictă, singurul lucru cert fiind cartofii cruzi, care trebuie decojiţi şi daţi prin râzătoare. Dacă sunt prea umezi, se scurge surplusul de lichid.
Se adaugă ouă, ceapă tăiată, sare şi firimituri de pâine nedospitâ, până se obţine un aluat gros, asemănător celui pentru clătite.
Aluatul se toarnă cu lingura într-o cantitate generoasă de ulei, iar turtiţele de cartofi se prăjesc până devin aurii. Important este să nu prăjiţi prea multe iatkes odată în tigaie. După ce s-au rumenit pe ambele părţi, turtiţele subţiri, se servesc imediat, cu smântână şi piure de mere. Sunt atât de bune, încât niciodată nu vor fi îndeajuns!