Legume marinate şi murate
PrinteazaLegume marinate şi murate din: otet de vin alb, apa, sare de mare, ulei de masline extravirgin, usturoi, ardei iute, ciuperci, vinete, dovlecei, bulbi de fenicul, ceapa, ardei gras, cimbru.
Ingrediente:
pentru lichidul de murare:
- un litru de cidru sau oţet de vin alb
- un litru de apă
- două linguri de sare de mare
pentru marinată:
- 500 ml ulei de măsline extravirgin
- 5 căţei de usturoi decojiţi şi tăiaţi feli
- un ardei roşu iute proaspăt, curăţat de seminţe şi tocat
alegeţi una dintre următoarele combinaţii de legume şi ierburi aromate:
- un kilogram de ciuperci de diverse soiuri şi câteva fire de cimbru, rozmarin şi salvie proaspete
- sau un kg de vinete ferme şi două linguri de oregano uscat
- sau un kilogram de dovlecei fermi şi 6 fire de mentă proaspătă
- sau un kg bulbi de fenicul şi frunzele lor
- sau un kg ceapă mică şi 4 frunze de dafin
- sau un kg ardei gras roşu şi galben şi câteva fire de cimbru proaspăt
Mod de preparare Legume marinate şi murate:
Pregătiţi-vă câteva borcane mici sterilizate. Daţi în clocot ingredientele pentru lichidul de murare într-o oală mare împreună cu ierburile aromate alese şi amestecaţi bine.
Tăiaţi legumele alese în ce fel vreţi, dar, dacă sunt mai mari, încercaţi să obţineţi bucăţi nu mai groase de un centimetru.
Astfel se vor pătrunde bine cu aromele şi cu lichidul de murare. Legumele mai mici, precum ciupercile sau cepele foarte mici, pot fi lăsate întregi.
Puneţi legumele tăiate în lichidul de murare clocotit şi lăsaţi-le circa 3 minute – se vor ridica la suprafaţă, aşa că împingeţi-le la loc pentru a fi tot timpul acoperite de lichid. Scoateţi bucăţile cu o spumieră şi puneţi-le în castronul cu marinată.
Amestecaţi – totul va mirosi fantastic.
Imediat după aceea, puneţi legumele fierbinţi şi marinata în borcanele sterilizate, umplându-le până sus. Acoperiţi legumele complet cu marinata şi strângeţi bine capacele. Daţi borcanele deoparte, pentru a se răci.
Curăţaţi borcanele şi lipiţi pe ele etichete pe care aţi scris data şi conţinutul.
Păstraţi borcanele într-un loc răcoros şi întunecos – cel mai bine este să le lăsaţi în jur de două săptămâni înainte de a le deschide, pentru ca legumele să fie marinate bine, dar, dacă chiar nu puteţi aştepta, le puteţi mânca mai devreme.
Vor ţine în jur de trei luni.
Pofta buna!