Legume si fructe in otet
PrinteazaLegume si fructe in otet
- 1 kg ceapă roşie mică
- 5 căpăţâni usturoi
- 1 ţelină mijlocie
- 5 morcovi potriviţi
- 3 legături cimbru uscat
- 3 rădăcini hrean
- 1 legătură tulpini mărar uscat
- 3 mere tari
- 7 kg gogoşari roşii
- prune
- varză roşie
- mere
- conopidă
- 450g zahar
- 6 foi dafin
- 3 linguri sare
Mod de preparare:
Se curăţă ceapa, ţelina, morcovii, se taie felii, se curăţă usturoiul.Castraveciorii se aleg de obicei mici, cât mai mici, aşa numiţii cornişoni. Gogoşarii în schimb, se aleg mari, roşii, tari în toate
Se spală, se aşază în borcan la fiecare strat de castraveciori sau gogoşari se mai pun o felie de ţelină, 2-3 rondele morcov 5-6 căţei usturoi, cepe roşii mici (nu puneţi, în zeama asta, castraveciori şi gogoşari împreună, că nu se pupă).
Când borcanul s-a umplut se întind trei mere tăiate felii apoi rămurele de vişin verzi, crenguţe de mărar şi cimbru uscat.
Zeama fiartă şi puţin răcită se toarnă în borcanul bine spălat cu apă fierbinte (atenţie: pentru ca borcanul să nu se spargă trebuie să-1 aşezăm pe lame de cuţit).
Se acoperă cu o farfurie, se înveleşte în cârpe să-şi păstreze căldura şi se lasă toată noaptea să respire şi să scadă. A doua zi, se completează cu zeama rămasă, se leagă cu celofan bine spălat şi înmuiat în apă fierbinte
După 3-4 săptămâni e numai bun de mâncat.
Pofta buna!
Si rezista mult? Tin peste iarna?