Lichior de alune prajite
PrinteazaLichior de alune prajite din: alune de pădure, zahar, zahăr vanilat alcool dublu rafinat de 80% sau vodcă fină de 40%, apă plată sau de izvor.
- 1/2 kg miez de alune de pădure
- 1 kg zahar
- 2 pliculeţe zahăr vanilat
- 1 l alcool dublu rafinat de 80% sau 2 I vodcă fină de 40%
- 1,5 l apă plată sau de izvor (dacă foloseşti vodcă) sau 2,5 l dacă foloseşti alcool dublu rafinat
Mod de preparare:
Alunele prăjite potrivit le macini ca pentru prăjitură (nu exagerat de fin). Zahărul caramelizat uşor îl amesteci cu alunele măcinate şi stingi amestecul cu 1/2 l apă.
Fierbi compoziţia aproximativ 30 de minute de la primul clocot, apoi iei vasul de pe foc.
Adaugi zahărul vanilat şi laşi să se răcească, amestecând din când în când. Dacă începe să se îngroaşe prea tare, mai adaugi un pahar cu apă.
Când a ajuns la temperatura camerei, adaugi şi alcoolul sau vodca şi apoi torni compoziţia într-o damigeană de 5 l, pe care o închizi.
Laşi aşa 3-4 zile, după care adaugi restul de apă şi închizi din nou.
Laşi damigeana 2 luni într-o încăpere ferită de lumină puternică, iar după trecerea celor 2 luni strecori şi torni lichiorul în sticle pe care le închizi ermetic.
Lichior de alune prajite